Плов – головне блюдо деяких країн Сходу. В Узбекистані жоден захід із запрошенням гостей не проходить без приготування цієї страви.
Існують традиції в подачі плову разом з овочевими салатами. Подають його також з різними соусами і напоями.
Які салати подають до плову – прості рецепти
Плов являє собою суміш з калорійних і жирних продуктів. Салати допомагають засвоювати такі продукти. При цьому додають в їжу, вітаміни та інші корисні продукти.
Рецепт салату з редькою
Інгредієнти:
- морква – 2-3 шт;
- цибуля – 1 шт;
- редька – 1 шт;
- перець свіжий болгарський – 1 шт;
- часник – 1 зубок;
- томатний сік — за смаком;
- зелень петрушки — за смаком;
- сіль, цукор, оцет, перець чорний — за смаком.
Приготування:
- Натерти на тертці моркву і редьку довгою дрібною соломкою. Дрібно порізати цибулю. Болгарський перець порізати соломкою. Порубати часник і зелень.
- Перемішати все в ємності для салатів.
- Додати за смаком сіль, оцет 5%, чорний перець і трохи цукру (на любителя). Залити томатним соком. Настояти протягом 10 хвилин, подавати до плову.
Рецепт салату з гранатом
Інгредієнти:
- гранат (кисло-солодкий) – 1 шт;
- лук червоний (можна білий, негострих сортів), середнього розміру – 2 шт;
- рослинне масло – 1 ч. ложка;
- кінза – 0,5 пучка;
- сіль, перець мелений, оцет виноградний – за смаком.
Приготування:
- Порізати цибулю кільцями або півкільцями, посолити, злегка пом’яти.
- Додати порізану кінзу (якщо не подобається кінза, замініть її, наприклад, петрушкою).
- Очистити гранат, зерна додати в салат.
- Поперчити, додати масло, перемішати. При солодкому смаку граната додати трохи виноградного оцту. Салат до плову готовий.
Салат з капусти
Інгредієнти:
- капуста – близько 1 кг;
- огірки – 2 шт;
- великий болгарський солодкий перець – ½ шт;
- маленька морква – 1 шт;
- кріп – 1 пучок;
- рослинне масло, чорний мелений перець, сіль, оцет – за смаком.
Приготування:
- Капусту нарізати соломкою.
- Огірки нарізати напівкружечками.
- Перець нашаткувати не довгою соломкою.
- Моркву натерти на тертці з дрібним осередком. Всі складові повинні бути як можна тонше.
- Перемішати, додати кріп, сіль, перець, олія. Салат можна викласти поверх гарячого плову.
☝ Що подають до плову в Узбекистані – традиційний рецепт
В Узбекистані до плову традиційно подається салат з помідорів і цибулі. В залежності від регіону приготування плову, змінюється його назва.
Ачік-чучук або Ачичук поширена на більшій території республіки. У Ферганській долині використовується назва Шакороб.
Інгредієнти:
- помідор, дуже стиглий;
- цибуля ріпчаста;
- свіжий гострий перець;
- базилік або петрушка;
- сіль, чорний мелений перець — за смаком.
Приготування:
- цибуля Ріпчаста нарізається тонкими, майже прозорими кільцями.
- Гострий перець нарізати кільцями, насіння перцю, для тих хто любить погостріше, можна залишити. Додати перець до цибулі.
- Помідор нарізати тонкими часточками (при нарізці гострим ножем, помідор тримати над салатницей з цибулею і перцем, щоб не втратити виділяється сік).
- В салат додати листя базиліка або петрушки, розірвані руками.
- Посолити, поперчити за смаком і перемішати. Жодних заправок для салату не потрібно. Заправкою буде сік помідора.
3 кращих соусу до плову, щоб він не був сухим
Плов – самостійне блюдо, до якого соуси зазвичай не подають. Однак, якщо він при приготуванні вийшов сухуватим, існують соуси, які приємно освіжать смак плову.
Традиційний узбецький соус
Інгредієнти:
- корейська цибуля – 1-2 шт;
- помідори – 3-4 шт;
- часник – за смаком;
- оливкова олія за смаком;
- зелень кінзи – по смаку;
- цукор за смаком;
- чорний мелений перець – за смаком;
- сіль — за смаком.
Приготування:
- Помідори вимити, обшпарити окропом і очистити від шкірки. Нарізати дрібними кубиками в невелику глибоку миску.
- Зелень промокнути і порізати на шматочки. Білу частину корейського лука почистити, дрібно нарізати, обдати окропом і промити в холодній воді.
- Почистити часник пропустити через часникодавку прямо до помідорів. Додати зелень, цибулю, спеції і оливкове масло.
- Суміш перемішати і дати витримку протягом 5 хвилин, соус готовий до вживання.
Зелений соус
Інгредієнти:
- шпинат – 800 г;
- м’ясний бульйон – 250 мл;
- великі стрілки цибулі-порею – 2 шт;
- рослинне масло – ½ склянки;
- зелень петрушки – за смаком;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Цибуля-порей помити і порізати на маленькі частини.
- Петрушку помити і подрібнити.
- Дрібно порізати шпинат.
- Розігріти рослинну олію в каструлі. Пропассеровать в ньому цибулю до м’якості.
- Додати в каструлю петрушку і шпинат. Поперчити, посолити, залити бульйоном. Перемішати і тушкувати на повільному вогні до м’якості.
Сметанний соус — швидкий рецепт
Інгредієнти:
- сметана – 100 г;
- кислий кефір (кисле молоко) – 100 г;
- часник – 2 зубки;
- зелень, кріп, петрушка – по пів пучка;
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготування:
- Сметану і кефір залити в глибоку чашку.
- Додати подрібнений часник і дрібно січену зелень.
- Поперчити, посолити, суміш добре перемішати, готовий склад викласти в соусник.
рис Який найкраще підходить для приготування розсипчастого плову — читайте у попередній статті!
Напої до плову
Справжній узбецький плов, приготовлений з баранини на курдючному салі, вимагає вдумливого підходу до вибору напою. Тут слід враховувати наступну особливість.
Жири, присутні в плові, починають застигати при температурі +36°С, а це в районі температури тіла людини.
Безпосередньо під час вживання плову на стінках шлунково-кишкового тракту відкладаються продукти жирних складових плову. Вони надають шкідливий вплив на загальне самопочуття.
Поліпшити розчинність жирів і підняти бадьорість духу допоможе напій, споживаний в гарячому вигляді, наприклад, чай.
В Середній Азії вживають в основному зелений чай. Однак з рівним успіхом до плову підходить і чорний. Крім усього іншого сам напій володіє тонізуючими властивостями.
Крім гарячого чаю, запивати страву можна кисломолочними продуктами, компотом, квасом та ситром.