З чим їдять плов — 7 ідей для подачі

Задумалися про красивої подачі плову? Для вас відео і традиційні рецепти закусок з узбецьким рецептами! Салати, соуси і напої – на будь-який смак.

Плов – головне блюдо деяких країн Сходу. В Узбекистані жоден захід із запрошенням гостей не проходить без приготування цієї страви.

Існують традиції в подачі плову разом з овочевими салатами. Подають його також з різними соусами і напоями.

Які салати подають до плову – прості рецепти

Плов являє собою суміш з калорійних і жирних продуктів. Салати допомагають засвоювати такі продукти. При цьому додають в їжу, вітаміни та інші корисні продукти.

Рецепт салату з редькою

Інгредієнти:

  • морква – 2-3 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • редька – 1 шт;
  • перець свіжий болгарський – 1 шт;
  • часник – 1 зубок;
  • томатний сік — за смаком;
  • зелень петрушки — за смаком;
  • сіль, цукор, оцет, перець чорний — за смаком.

Приготування:

  1. Натерти на тертці моркву і редьку довгою дрібною соломкою. Дрібно порізати цибулю. Болгарський перець порізати соломкою. Порубати часник і зелень.
  2. Перемішати все в ємності для салатів.
  3. Додати за смаком сіль, оцет 5%, чорний перець і трохи цукру (на любителя). Залити томатним соком. Настояти протягом 10 хвилин, подавати до плову.

Рецепт салату з гранатом

Інгредієнти:

  • гранат (кисло-солодкий) – 1 шт;
  • лук червоний (можна білий, негострих сортів), середнього розміру – 2 шт;
  • рослинне масло – 1 ч. ложка;
  • кінза – 0,5 пучка;
  • сіль, перець мелений, оцет виноградний – за смаком.

Приготування:

  1. Порізати цибулю кільцями або півкільцями, посолити, злегка пом’яти.
  2. Додати порізану кінзу (якщо не подобається кінза, замініть її, наприклад, петрушкою).
  3. Очистити гранат, зерна додати в салат.
  4. Поперчити, додати масло, перемішати. При солодкому смаку граната додати трохи виноградного оцту. Салат до плову готовий.

Салат з капусти

Інгредієнти:

  • капуста – близько 1 кг;
  • огірки – 2 шт;
  • великий болгарський солодкий перець – ½ шт;
  • маленька морква – 1 шт;
  • кріп – 1 пучок;
  • рослинне масло, чорний мелений перець, сіль, оцет – за смаком.

Приготування:

  1. Капусту нарізати соломкою.
  2. Огірки нарізати напівкружечками.
  3. Перець нашаткувати не довгою соломкою.
  4. Моркву натерти на тертці з дрібним осередком. Всі складові повинні бути як можна тонше.
  5. Перемішати, додати кріп, сіль, перець, олія. Салат можна викласти поверх гарячого плову.

☝ Що подають до плову в Узбекистані – традиційний рецепт

В Узбекистані до плову традиційно подається салат з помідорів і цибулі. В залежності від регіону приготування плову, змінюється його назва.

Ачік-чучук або Ачичук поширена на більшій території республіки. У Ферганській долині використовується назва Шакороб.

Інгредієнти:

  • помідор, дуже стиглий;
  • цибуля ріпчаста;
  • свіжий гострий перець;
  • базилік або петрушка;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

  1. цибуля Ріпчаста нарізається тонкими, майже прозорими кільцями.
  2. Гострий перець нарізати кільцями, насіння перцю, для тих хто любить погостріше, можна залишити. Додати перець до цибулі.
  3. Помідор нарізати тонкими часточками (при нарізці гострим ножем, помідор тримати над салатницей з цибулею і перцем, щоб не втратити виділяється сік).
  4. В салат додати листя базиліка або петрушки, розірвані руками.
  5. Посолити, поперчити за смаком і перемішати. Жодних заправок для салату не потрібно. Заправкою буде сік помідора.

3 кращих соусу до плову, щоб він не був сухим

Плов – самостійне блюдо, до якого соуси зазвичай не подають. Однак, якщо він при приготуванні вийшов сухуватим, існують соуси, які приємно освіжать смак плову.

Традиційний узбецький соус

Інгредієнти:

  • корейська цибуля – 1-2 шт;
  • помідори – 3-4 шт;
  • часник – за смаком;
  • оливкова олія за смаком;
  • зелень кінзи – по смаку;
  • цукор за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Помідори вимити, обшпарити окропом і очистити від шкірки. Нарізати дрібними кубиками в невелику глибоку миску.
  2. Зелень промокнути і порізати на шматочки. Білу частину корейського лука почистити, дрібно нарізати, обдати окропом і промити в холодній воді.
  3. Почистити часник пропустити через часникодавку прямо до помідорів. Додати зелень, цибулю, спеції і оливкове масло.
  4. Суміш перемішати і дати витримку протягом 5 хвилин, соус готовий до вживання.

Зелений соус

Інгредієнти:

  • шпинат – 800 г;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • великі стрілки цибулі-порею – 2 шт;
  • рослинне масло – ½ склянки;
  • зелень петрушки – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Цибуля-порей помити і порізати на маленькі частини.
  2. Петрушку помити і подрібнити.
  3. Дрібно порізати шпинат.
  4. Розігріти рослинну олію в каструлі. Пропассеровать в ньому цибулю до м’якості.
  5. Додати в каструлю петрушку і шпинат. Поперчити, посолити, залити бульйоном. Перемішати і тушкувати на повільному вогні до м’якості.

Сметанний соус — швидкий рецепт

Інгредієнти:

  • сметана – 100 г;
  • кислий кефір (кисле молоко) – 100 г;
  • часник – 2 зубки;
  • зелень, кріп, петрушка – по пів пучка;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Приготування:

  1. Сметану і кефір залити в глибоку чашку.
  2. Додати подрібнений часник і дрібно січену зелень.
  3. Поперчити, посолити, суміш добре перемішати, готовий склад викласти в соусник.

рис Який найкраще підходить для приготування розсипчастого плову — читайте у попередній статті!

Напої до плову

Справжній узбецький плов, приготовлений з баранини на курдючному салі, вимагає вдумливого підходу до вибору напою. Тут слід враховувати наступну особливість.

Жири, присутні в плові, починають застигати при температурі +36°С, а це в районі температури тіла людини.

Безпосередньо під час вживання плову на стінках шлунково-кишкового тракту відкладаються продукти жирних складових плову. Вони надають шкідливий вплив на загальне самопочуття.

Поліпшити розчинність жирів і підняти бадьорість духу допоможе напій, споживаний в гарячому вигляді, наприклад, чай.

В Середній Азії вживають в основному зелений чай. Однак з рівним успіхом до плову підходить і чорний. Крім усього іншого сам напій володіє тонізуючими властивостями.

Крім гарячого чаю, запивати страву можна кисломолочними продуктами, компотом, квасом та ситром.

Подача плову по-узбецьки — відео