ТОП-7 способів розпалювання шоколаду
Водяна баня
Найпростіше розтопити шоколад на водяній бані. Це найбільш щадний спосіб, процес легко контролювати.
Інструкція:
- Шоколадку розламати на дрібні шматочки і скласти в невелику каструльку;
- В каструлю більшого діаметра налити трохи води і поставити на вогонь до закипання;
- Поставити маленьку каструльку з шоколадом зверху на велику (кипляча вода не повинна стосуватися дна каструлі);
- Помішувати шоколадну масу до повного його розплавлення.
Відео — як правильно приготувати шоколадну глазур для торта на водяній бані
Плавлення в мікрохвильовій печі
Швидко розтопити шоколадку вийде і в мікрохвильовці.
Інструкція:
- Шоколад розламати на дрібні шматочки і покласти в керамічну тарілку, придатну для мікрохвильової печі;
- На великій потужності масу прогріти до 20 секунд;
- Процес треба повторити до повного розплавлення, періодично помішуючи.
Ніколи не використовуйте для цього пластиковий посуд, тому що на поверхні шоколаду в цьому випадку осідає конденсат. Уважно стежте, щоб глазур не пригоріла.
Плавлення в духовці
Інструкція:
- Шоколадку потерти в невелику жароміцну посудину;
- Поставити в духовку при 150 градусах на кілька хвилин;
- За процесом необхідно стежити і регулярно помішувати вміст, поки воно не стане потрібної вам консистенції.
Кожен вид шоколаду при плавленні має свою консистенцію. Чим темніше, тим він виходить рідко. З білим шоколадом поєднується ваніль, а до чорного підходять цитруси — апельсин і мандарин.
Відео — 3 способи розплавлення шоколаду
На плиті
Цей спосіб придатний для приготування молочної або білої глазурі.
Інструкція:
- Шоколадку потерти на тертці;
- На дно каструльки вилити пару ложок молока, додати шоколадну стружку;
- На маленькому вогні довести до кипіння, помішуючи дерев’яною ложкою.
Для цього способу корисно ставити каструлю на плиту зі спеціальним розсікачем вогню. Чорний шоколад в такому випадку можна розплавити без застосування молока.
В мультиварці
З появою цього чудового приладу життя господинь багато в чому змінилася. В ній можна готувати все, в тому числі і глазур.
Інструкція:
- Шоколадку натерти в каструлю пароварки;
- Виставити режим «приготування на пару» на 5-10 хвилин;
- після цього часу ви отримаєте чудово розтоплений продукт.
Дізнайтеся, як за допомогою глазурі (типу ганаш) вирівняти торт. Перейти до статті.
З застосуванням поліетиленового пакета
Інструкція:
- Шоколадку подрібнити і скласти в поліетиленовий пакет. Пакет міцно зав’язати;
- Довести до кипіння воду в каструлі і покласти в неї пакет з шоколадкою до повного розплавлення.
Для такого способу зручно плавити відразу декілька плиток, щоб обійтися найменшими втратами при витяганні шоколадної маси з пакета. Найкраще пакет з шоколадом покласти ще в один пакет, для безпеки.
Відео — як розплавити шоколадку в кондитерському мішку
Енергозберігаючий спосіб
Якщо на дворі літо і варто спекотний сонячний день, а вам потрібно розтопити молочний або білий шоколад, то можна спробувати самий енергозберігаючий спосіб.
Інструкція:
- Плитку дрібно розламати і розкласти в посудині;
- Винести тарілку на сонці або лоджію з щільно закритими вікнами. Як правило, влітку там зберігається температура понад 40 градусів, що відповідає температурі плавлення шоколаду.
Для такого примітивного способу найкраще шоколадку натерти на тертці. Дрібна фракція дозволить швидко розплавиться до рідкого стану.
Який шоколад краще вибрати для глазурі
Глазур можна робити з будь-якого шоколаду, це залежить від вашого смаку. Найчастіше беруть темний або чорний. Він хороший для прикраси будь-яких кондитерських виробів.
Глазур з гіркого шоколаду чудово зберігає блиск і форму на тортах і десертах.
Її також можна використовувати для приготування цукерок в домашніх умовах.
Відео — шоколадна глазур для торта з какао
Чим так корисний шоколад
Шоколад в чистому вигляді (чорний гіркий) володіє різними позитивними якостями:
- Його вживання в невеликих кількостях знижує ризик заробити інфаркт;
- Піднімає настрій;
- Бадьорить;
- Є потужним антиоксидантом;
- Знижує рівень цукру в крові;
- Багатий кальцієм, магнієм і фосфором;
- Тианины володіють антибактеріальними властивостями і перешкоджають утворенню зубного нальоту.
Рекомендують вживати справжній гіркий шоколад для профілактики застуди та весняної втоми.
Приготування рідкої глазурі з молочного шоколаду
Як розтопити шоколадку для прикраси торта, щоб глазур вийшла однорідна і податлива для нанесення. Про це читайте в даному рецепті.
✍ Інгредієнти:
- одна плитка молочної шоколадки;
- 100 грам вершкового масла;
- 2 ст. ложки молока;
- 0,5 ст. цукру;
- один жовток
Приготування:
- Натерти на тертці шоколадку;
- На маленькому вогні в каструлі розтопити вершкове масло;
- Додати цукор і молоко, помішувати до повного розчинення цукру;
- Довести масу до кипіння, прибрати з вогню і швидко розтерти з жовтком.
- Додати шоколадну крихту. Збити дерев’яною ложкою.
Ця глазур чудово підійде для прикраси торта, тістечок і цукерок.
Корисні поради кондитерів
Як правильно розтопити шоколад в домашніх умовах:
- Не використовуйте продукт сумнівної якості;
- Не використовуйте при приготуванні глазурі пористий шоколад;
- Плавьте глазур тільки на слабкої потужності плити;
- Якщо глазур вийшла рідка, додайте трохи цукрової пудри;
- Щоб вийшов глянець — додайте трохи вершкового масла;
- Глазур можна виготовити і з допомогою какао-порошку з додаванням цукру, масла і молока;
- Пікантність додасть ложка лимонного соку;
- Замість цукру краще використовувати цукрову пудру, попередньо її просіявши;
- Не кладіть глазурований торт в холодильник, дайте застигнути при кімнатній температурі, інакше утворюється білий наліт.
- Не нанесіть глазур на крем — вона сповзе та надасть торту неакуратний вигляд.
Глазур треба розподіляти від центру торта до країв. Для цього можна користуватися їдальнею ложкою. Вийдуть красиві патьоки.
Застиглу глазур можна прикрасити горіхами, родзинками, фруктами або посипати цукровою пудрою, використовуючи трафарет.