Гірчать білі гриби
? Причини:
- При складанні білих грибів в кошик попався помилковий гриб. Це основна причина можливої появи гіркоти (понад 90%). Досить часто жовчний гриб приймають за боровик, так як ці гриби мають візуальне схожість. Жовчний гриб – безпечний двійник, не отруйний і не небезпечний для людини, але має яскраво виражений гіркуватий смак. При варінні такий гриб зіпсує смак інших грибів. Також зовні схожі боровик і отруйний сатанинський гриб. При зборі білих грибів будьте гранично уважними.
- Відварювання білих грибів відбувалося спільно з іншими представниками грибного царства, мають гірчинку. До таких відносяться: молочники, валуї, скрипицы. Боровики при збиранні та приготуванні краще всього розміщувати окремо від інших грибів.
- Псування білого гриба, яка обумовлена погодними умовами навколишнього середовища, неправильним зберіганням і почався процесом гниття.
Білим грибам не характерний гіркий смак. Якщо ви виявили гриб з гіркотою, краще не ризикувати здоров’ям і викинути такий гриб.
? Інструкція як прибрати гіркоту:
- Після збору грибів ретельно помийте і почистіть їх.
- Перш ніж варити гриби, залиште їх вимочуватися у воді на 3 — 5 діб, не забуваючи міняти воду.
- Перед основним приготуванням, наприклад, перед смаженням, відваріть гриби в каструлі протягом 40 хвилин.
Якщо ви вымачиваете гриби в жарку погоду, то стежте, щоб вода не закислен і не зіпсувала врожай. Тому краще частіше міняти воду або ж можна використовувати кухонну сіль, запобігає швидке закисання води.
? Як прибрати гіркоту з рядовки [відео]
На замітку: рецепт дуже смачного супу з лісовими грибами. Спробуйте!
Гірчать лисички
? Причини:
- Лисички будуть гірчити, якщо зібрати їх в жарку погоду або після стійкої спеки. У цей період гриби вбирають разом з вологою шкідливі речовини.
- Лисички, які росли біля траси або недалеко від промислових підприємств, також можуть гірчити, так як вони увібрали в себе токсини.
- Ще одна причина неприємного гіркуватого присмаку у лисичок – місце зростання. Гриби, зібрані під хвойними деревами, ввібрали в себе смолу, надає гіркоту.
- Неправильна переробка лисичок після заморозки.
Лисички з гірким присмаком не рекомендується вживати в їжу, а прибрати неприємний присмак готових грибів досить складно.
? Інструкція як прибрати гіркоту:
- Зібрані гриби переберіть і очистіть від сміття.
- Ретельно промийте у воді, додавши в неї невелику кількість борошна.
- Промийте гриби і занурте їх у холодну воду приблизно на 15 годин.
- Поміняйте воду, злегка підсолити її і поставте гриби кип’ятитися на 20 хвилин. Після цих процедур гіркоту з лисичок піде, вони будуть готові до подальшого приготування.
Для вимочування і відварювання грибів використовуйте чисту воду: фільтровану, джерельну або колодязну. Не допускається вживання хлорованої води з-під крана.
Гірчать грузді
? Причини:
- Груздям притаманна природна гіркота, причина якої – особливий біохімічний склад грибів. М’якоть груздів містить в собі велику кількість молочного соку, що додає гірчинку і терпкість цим грибам. Хоча це не становить небезпеки для людини, але може зіпсувати задоволення від вживання у їжу цих грибів.
- Дуже старі грузді, мають плями «іржі», особливо гірчать. Такі гриби краще не застосовувати в їжу.
- Неправильна первинна обробка.
Досвідчені грибники рекомендують повністю прибирати ніжки, які містять набагато більше гіркоти, ніж капелюшки.
? Інструкція як прибрати гіркоту:
- За допомогою кухонної губки очистити капелюшки від сміття.
- Видалити ніжки, залишивши не більше 1 сантиметра.
- Замочіть гриби в чистій воді на 3-5 діб, не забуваючи через кожні 5-6 годин міняти воду.
- Після поставте варитися гриби на 20 хвилин. Поміняйте воду і відварюйте ще стільки ж. Гіркота зникне і можна приступати до подальшої переробки.
Замочуйте гриби тільки у чистій холодній воді і під час вимочування зберігайте в прохолодному місці. Якщо вода після варіння залишилася прозорою, значить, гіркоту повністю зникла.
Як засолити грузді [відео-рецепт]