Є багато способів приготування кальмара. Він однаково смачний на грилі, смажений, фарширований або відвареної в салатах.
Хитрість приготування кальмара полягає в тому, щоб готувати його дуже швидко при високій температурі або дуже повільно при низькій температурі, тоді м’ясо вийде м’яким.
Скільки часу варити кальмари
Варити заморожені і свіжі кальмари досить швидко. Їх закидають у киплячу воду. У таблиці вказано час варіння кальмарів хвилин після закипання води.
Продукт | Каструля, хв. | Мікрохвильова піч, хв. | Пароварка, мін. |
Заморожений кальмар, тушка | 3-4 | 2-3 | 8-10 |
Розморожений кальмар, тушка | 2-3 | 1,5-2 | 5 |
Щупальця кальмара | 5 | 2-3 | 8-10 |
Кільця кальмара | 1-1,5 | 1 | 2-3 |
Важливо! Вода для варіння повинна лише трохи накривати тушку. Після пропарювання слід відразу ж отримати м’яку консистенцію кальмара і відпустити його в холодну воду.
Якщо ви не встигли прослідкувати за часом і переварили м’ясо кальмара, не впадайте у відчай, його ніжність можна повернути. Для цього, необхідно збільшити час варіння до 30 хвилин. При цьому ви втратите приблизно 50 % початкового ваги, зате врятуєте частину морського делікатесу.
Готовність м’яса можна з легкістю визначити по характерному білому кольору м’якоті.
Як смачно варити кальмари: майстер-клас від Іллі Лазерсона
Підготовка до варіння кальмарів
Свіжі кальмари не доступні більшості ринків в Росії, частіше його можна зустріти в супермаркетах у відділах морепродуктів або в замороженому вигляді.
Якщо ви купили очищеного кальмара, просто наріжте тушку на кільця, або залиште її цілком, відваріть і охолодіть.
При покупці неочищених кальмарів вам потрібно буде приблизно на 25-50 відсотків більше заявленого в рецепті ваги. Частина його викидається під час чищення.
Більшість кальмарів продається вже готовими, але якщо ви зіткнетеся з цілими, неочищеними кальмарами, їх очищення не займе у вас багато часу.
Як почистити кальмара:
- Акуратно стисніть голову в одній руці, а тіло в інший. Обережно витягніть голову з тіла. Нутрощі, разом з чорнильним мішком повинні вийти прямо разом з нею.
- Щупальця їстівні. Відокремте їх від голови прямо під очима. Видаліть жорсткий дзьоб.
- Засуньте пальці всередину тельця кальмара і видаліть хорду (прозоре пластикове перо хряща) і залишки нутрощів.
- Хоча темна, плямиста шкіра кальмара їстівна, більшість господинь воліє видалити її для більшої привабливості. Почніть з того, що залийте тушки гарячою водою, це дозволить безперешкодно зняти шкіру. На дрібніші, більш ніжних кальмарах, шкірку можна залишити або зняти під струменем води.
- Промийте тушку і щупальця (якщо є) під проточною холодною водою.
Після того як ви відваріть тільце кальмара, його необхідно буде розрізати уздовж, відокремивши хвостовий плавець. На внутрішній стороні ніжне м’ясо покриває щільна плівка, яку слід видалити і тільки після цього приступити до нарізки.
Як вибрати заморожені кальмари: передача «Довіряй, але перевіряй»
ТОП-3 основних способи варіння кальмарів
Саме головне, що потрібно пам’ятати при варінні кальмара це те, що він повинен бути приготований дуже швидко. Тільки так вам вдасться досягти абсолютно ніжною і пружною текстури.
Варіння кальмарів зі спеціями (для салату)
✍ Інгредієнти:
- 1 кг кальмарів (свіжих або заморожених);
- 0,9 л гарячої води;
- 1 ст. л. солі;
- 1 зубчик подрібненого часнику;
- 1 лавровий лист.
Приготування:
- Очистіть і як слід помийте кальмари від шкірки і нутрощів.
- У киплячу воду додайте сіль, часник, лавровий лист. Варити 5 хвилин.
- Помістіть кальмари в киплячу воду. Накрийте кришкою і варіть на повільному вогні від 1 до 2 хвилин, поки кальмари не стануть ніжними.
- Злийте воду і промийте тушки у холодній проточній воді.
Можна приготувати аналогічним способом, тільки без варіння. Для цього слід помістити кальмари в закипілу воду зі спеціями, закрити кришкою і вимкнути вогонь. М’ясо стане м’яким. Через 10 хвилин тушки слід вийняти шумівкою і промити в холодній воді.
Варіння кальмарів в пароварці
✍ Інгредієнти:
- 3-4 тушки кальмарів (свіжих або заморожених);
- лавровий лист і чорний перець горошком—за бажанням.
Приготування:
- Підготовлені тушки кальмарів складіть в чашу пароварки.
- відсік для рідини влийте гарячу воду, додайте 3-4 горошини чорного перцю і 1 лавровий листок.
- Виставте режим готування на 10 хвилин.
- Після приготування перемістіть тушки у холодну воду на 5 хвилин, дістаньте і дайте воді стекти.
Аналогічним методом можна приготувати на паровій бані. Додайте в киплячу воду спеції, помістіть тушки кальмарів в металеве сито або друшляк і томіть на пару 5 хвилин. Після цього промийте в холодній воді.
Варіння кальмарів мікрохвильовці
✍ Інгредієнти:
- 3-4 тушки кальмарів (свіжих або заморожених);
- 80 мл води;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Очищені і помиті тушки кальмарів, промокніть паперовим рушником і покладіть в ємність для СВЧ-печей.
- У воду додайте сік лимона і сіль. Залийте вмістом молюсків і прикрийте кришкою.
- Виберіть піч на максимальну потужність, варіть вміст 1,5—2 хвилини. Після, м’ясо слід остудити.
Якщо ви вирішите приготувати м’ясо кальмарів в мультиварці, на тушках необхідно буде зробити надрізи. Потім скласти в ємність мультиварки, додати 50 мл води і виставити режим «Гасіння», на 15 хвилин. Після, м’ясо слід остудити.
ТОП-4 смачних салатів з кальмарами
Салати з морепродуктами прості в приготуванні, вони ситні, але в той же час легкі.
Салат з кальмарами і печерицями
Незвичайне поєднання грибів, кальмарів і волоського горіха припаде до смаку багатьом. Саме приготування не займе багато часу, але перед подачею салат краще «остудити в холодильнику 2-3 години.
Інгредієнти:
- 300 г кальмари;
- 500 г печериці;
- 200 г сир твердий;
- 50-100 г волоські горіхи;
- 200 г майонез;
- сіль, лавровий лист, перець і гвоздика на смак;
- зубчик часнику;
- 1 шт. цибуля ріпчаста;
- 2 ст. л. масло рослинне для смаження.
Приготування:
- У воду додати спеції і сіль, варити 5 хв. Потім додати тушки очищених кальмарів. Через 2-3 хвилини молюсків слід витягнути шумівкою і остудити в холодній воді.
- Цибуля очистити і порізати півкільцями. Щоб цибуля не гірчить його можна обшпарити. Печериці порізати дрібними пластинами.
- На розігріту сковороду додати олію для смаження, цибулю та гриби. Смажити до готовності.
- Волоські горіхи і часник подрібнити, сир натерти, кальмари порізати вузької соломкою.
- Змішайте всі компоненти і приправити майонезом і часником.
- Викладіть салат на тарілки порційно, зверху посипте подрібненими горіхами і зеленню петрушки.
«Царський» салат з кальмарами на святковий стіл — відео
Салат з кальмарами, картоплею і маринованими солодким перцем
Яскравий і смачний салат, який стане ще смачніше, якщо перед подачею до столу його охолодити.
Інгредієнти:
- 400-500 г кальмари;
- 200 г відвареної картопля;
- 200-300 г маринований солодкий перець;
- 50 г зелену цибулю;
- 3 шт. яйце куряче;
- 200 г майонез;
- зелень петрушки і кріп.
Приготування:
- Очищені кальмари відварюють у воді 1-2 хвилини, охолоджують і нарізають соломкою.
- Маринований перець слід нарізати тонкою соломкою, відварну картоплю—тонкими скибочками. Яйця дрібно порубати.
- Змішайте всі інгредієнти і приправити майонезом. Перед подачею до столу посипте зеленою цибулею і дрібно рубаною зеленню.
Салат з кальмарами і свіжим огірком
Легкий, освіжаючий салат-закуска для пізнього вечері.
Інгредієнти:
- 500 г кальмари;
- 1 шт. червоний лук;
- 1 шт. свіжий огірок;
- 2 шт. яйце куряче;
- 3 ст. л. сметана 20 %;
- сіль і перець за смаком;
- зелень петрушки і салат.
Приготування:
- Кальмари наріжте кільцями, залийте окропом і залиште на 10 хвилин. Після дістаньте шумівкою і остудіть.
- З огірка зніміть шкіру і наріжте його смужками.
- Яйця розділити на білок і жовток. Білок натерти на крупній тертці, жовток перетріть і змішайте зі сметаною.
- З’єднайте всі інгредієнти і приправити яєчно-сметанною заправкою.
- Викладіть на тарілку лист салату, зверху гірку салату з кальмаром. Прикрасьте зеленню.
Не бійтеся готувати з кальмарами. Використовуйте кільця і щупальця для приготування не тільки салатів. Кальмар відмінно підходить для супів, різотто і холодних закусок. Просто додайте нарізані кільця, соломку або щупальця за кілька хвилин до готовності, і відразу ж подавайте.