З цієї статті ви дізнаєтеся, скільки ложок манної крупи потрібно класти на літр молока і як приготувати смачну кашу без грудочок.
? Скільки потрібно манної крупи на 0,5/1 літр молока
Кількість молока в літрах | Маса манки, грам | Кол-во столових ложок манки |
0,5 | 48 | 3 |
1 | 96 | 6 |
В’язкість каші можна регулювати, збільшуючи або зменшуючи кількість крупи. Слід враховувати, що при охолодженні каша стає густішим.
Тонкощі приготування манної каші
? Ці хитрощі допоможу вам приготувати апетитну і смачну кашу:
- Смачна манка і грудочки несумісні. Щоб консистенція вийшла однорідною, краще сипати манку в холодне молоко. Поступово нагрівати і постійно помішувати.
- Крупа висипається повільно і дуже тонкою цівкою. Якщо відразу покласти багато, вийде ком. Краще всього однією рукою помішувати рідина, утворюючи вир, а другий повільно засипати крупу.
- Молоко часто пригорає. Уникнути неприємності можна налив у каструлю трохи води, або просто використовувати товстостінну посуд.
- Якщо в будинку недостатньо молока, можна долити в кашу води. Докладніше про те, як зварити манку на воді дивіться тут.
- Занадто довго тримати кашу на вогні не рекомендується. Досить проварити 5-6 хв і можна вимикати. Відразу накладати на тарілки не варто, краще накрити кришкою і дати підійти. Вийде ароматна каша, в якій відчуваються дрібні крупинки. Якщо на поверхні утворюється плівка – каша вариться дуже довго.
- Поки манка вариться, може створитися враження, що крупи мало і страва дуже рідке. Не потрібно поспішати, після настоювання каша стає густішим.
- Якщо часу на повноцінне приготування не вистачає, манку легко зварити в мікрохвильовці. Заздалегідь крупу слід розвести в охолодженому молоці. Як настоїться, відправити в мікрохвильову піч на 1,5 хв. Далі додається цукор, і каша знову ставлять у піч на такий же час.
Додати страві легкість допоможе віночок. Досить збити манку з невеликим шматочком масла, і звичайна каша стане ніжною і більш смачною.
? Інструкція: як зварити смачну манку
✍ Інгредієнти:
- молоко – 1 л;
- цукор – 40 г;
- манна крупа – 96 г;
- сіль – 4 г;
- масло вершкове – 10 р.
? Приготування:
- 200 г холодного молока висипати манку, постійно помішуючи. Відставити в сторону.
- Решта 800 г молока вилити в каструлю і дочекатися моменту, коли ось-ось закипить. Самого кипіння допускати не можна. Краще налаштувати середню потужність, щоб молоко не пригоріло і не «втекло». Як тільки молоко почне підніматися, відразу зменшити вогонь.
- Крупа вже набрякли, пора з’єднати обидві маси. Вливають суміш в гаряче молоко потрібно поступово, постійно помішуючи.
- Знову дочекатися кипіння і після варити ще не менше 5 хв.
- Підсолити кашу, перемішати з цукром.
- Дати страві постояти під кришкою і додати масло. Можна просто перемішати або скористатися віночком.
- Подавати можна з шматочком вершкового масла.
Внести в трапезу різноманітність можна за допомогою смачних добавок: підійдуть ягоди, сухофрукти або горішки. Часто цукор замінюють медом.