Чому пельмені спливають
Причин по яким пельмені спливуть при варінні кілька:
- М’ясна або рибна начинка пельменів містить колаген – він є основою сполучної тканини. Під впливом високих температур його структура змінюється, перетворюючись в менш щільний желатин.
- Якщо мова про вегетаріанських пельменях, не містять м’ясо і рибу, причина так само в щільності, але вже іншого компонента – борошна. Весь наявний в ній крохмаль перетворюється на клейстері, поступається за щільністю воді.
- Впливає на щільність продуктів і вода, в якій варяться пельмені. Для кипіння характерно бурління, при якому формується багато пухирів. Бульбашки – це невеликі «мішечки» з повітрям. Проникаючи в пори тесту, вони зменшують щільність і пельмені спливуть.
Незважаючи на природний процес спливання, іноді пельменів потрібна допомога. Рекомендується періодично помішувати.
Цікаві факти про пельмені
- Пельмені отримали свою назву із-за зовнішнього вигляду. Блюдо було популярно на території Коми-Пермяцкого округу. На місцевому мовою «вухо» означало «пэль», хліб комі-перм’яки називали «нянь».
- Прийнято вважати батьківщиною пельменя Пермський край. Однак м’ясні шматочки в тесті готували давні кулінари всього світу. Технологія підлаштовувалася під клімат. У спекотній Італії прилягали равіолі. Зберігати при спеці їх не мало сенсу, тому страва відразу подавали. В місцевості з малим кількістю доступної чистої води воліли не варити пельмені, а готувати на пару – так вийшли манти.
- З пельменями пов’язано багато прикмет. Наприклад, можна ситно і смачно пообідати, поєднавши трапезу і загадування бажань. Здійсняться мрії чи ні, залежить від величини порції. Радість обійдеться в 2 пельменя, багатство принесуть 3 або 6 шт, можна і 9. Для тих, хто мріє по-крупному, не варто їсти менше 10 пельменів – саме стільки потрібно, щоб рік був успішним.
- Покуштувати делікатесні пельмені за майже 200 тис. руб. можна в ресторані Нью-Йорка.
Урізноманітнити трапезу можна підфарбувавши пельмені. Зробити це легко за допомогою харчових барвників. Докладний рецепт дивіться за цим посиланням.