ТОП-7 простих секретів пишних сирників
Головні хитрощі:
- Сода заслужено вважається «універсальним бійцем» з палого випічкою. Але варто дотримуватися пропорції, адже надто велика кількість соди загрожує специфічним присмаком у готових сирники.
- Розпушувач виступає альтернативою соди. Готовий склад включає в себе «активатор». Але кількість порошку слід збільшити в два рази в порівнянні з содою.
- Сир є основним інгредієнтом, від його якості залежить пишність і смак сирників. Щоб ласощі вийшло повітряним, сир необхідно вибирати середньої жирності, 5% буде в самий раз. Зерновий продукт не підійде.
- Сито допоможе розбити небажані грудочки, зробить масу більш пишною і повітряної.
- Не потрібно багато борошна, адже готувати належить не борошняні оладки, а сирник. Пропорції повинні залишатися в рамках співвідношення 3/1 (сир/борошно).
- Замість борошна досвідчені кулінари рекомендують класти манку. Крупа надає страві ніжність і легкість. Для отримання бажаного ефекту важливо попередньо замочити манку.
- Багато цукру не потрібно, досить пари пучок. Надлишок солодкого продукту призводить до розрідження тіста, на сковороді сирника розтечуться і вийдуть млинці.
Готувати сирники можна з фантазією: додані в тісто фрукти, горішки і навіть шматочки шоколаду додадуть страві особливий смак і аромат.
Рецепти повітряних сирників [від шеф-кухаря]
Класичні сирники
✍ Інгредієнти:
- сир – 400 г;
- манна крупа – 25 г;
- борошно – 80 г;
- яйця – 2 шт;
- цукор – 30 г;
- масло соняшникове – 50 мл
Приготування:
- Підготувати сир, протерши кілька разів через сито.
- Додати яйця і знову розтерти, на цей раз просто ложкою.
- Всипати манку і перемішати. Відставити на 10-15 хв.
- Крупа набухла, і пора додавати цукор. Повільно розтираючи, підсипати муку.
- Якщо сир жирний, борошна може знадобитися трохи більше. Щоб не перестаратися, орієнтуватися слід на консистенцію тіста – воно повинно залишатися в’язким і вологим.
- У плоску тарілку насипати трохи борошна. З 2 ложок сирної маси скачати кульку і прокатати по борошні, приплюснути. Повторити кілька разів і викласти шайби на сковороду.
- 3 хв достатньо на одну сторону, потім перевернути і через 1 хв накрити.
Апетитна скоринка з’явиться на сирники тільки якщо смажити без кришки на добре прогрітому олії.
Відео — рецепт пухких і ніжних сирників
Вам може бути цікаво, як приготувати смачні млинці. Дізнатися всі хитрощі!
Картопляні сирники
✍ Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- сир – 300 г;
- борошно – 60 г;
- сир – 200 г;
- яйця – 2 шт;
- масло олію – 50 мл;
- сіль – 5 р.
Приготування:
- Картоплю почистити і зварити до м’якості, потовкти. Обов’язково злити всю рідину, можна трохи віджати.
- Сир розбити і змішати з пюре.
- Вбити яйця, не розмішуючи потерти зверху сир, посипати борошном, присолити і з’єднати всі компоненти.
- Прогріти змащену маслом сковороду і смажити з двох сторін на слабкому вогні.
картопляні сирники можна класти м’ясну або овочеву начинку. При цьому фарш повинен бути попередньо зварений.
З родзинками і горіхами
✍ Інгредієнти:
- сир – 250 г;
- яйце – 1 шт;
- борошно – 70 г;
- родзинки – 50 г;
- горіхи – 50 г;
- цукор – 30 г
Приготування:
- Родзинки промити і залити окропом. досить 10 хв, після можна знову промити і відкласти.
- Яйце розтерти з цукром і з’єднати з сиром.
- Перемішувати масу, одночасно підсипаючи борошно.
- Горіхи і родзинки всипати в тісто. Сформувати невеликі коржики і смажити на олії.
Для сирників підходять будь-які горіхи, але особливий смак надають волоські або кедрові. Тверді горіхи можна прокатати качалкою і використовувати для тесту горіхову крихту.
Рецепт дієтичних сирників
✍ Інгредієнти:
- сир – 500 г;
- яєчні жовтки – 2 шт;
- ванілін.
Приготування:
- Сир краще брати маложирний. У знежиреному не містить корисних речовин. Підготувати продукт, перетерши через сито.
- Змішати з жовтками і всипати дрібку ваніліну. Можна обійтися і без ароматизатора.
- Через сито присипати плоску тарілку тонким шаром борошна. Від тесту відокремити шматочок і скачати кулю, прокатати його по тарілці і приплюснути. Важливо не притискати сирник занадто сильно, щоб він зберіг пишність.
- Сформувати шайби з усього тесту.
- Оскільки сирника дієтичні, масло використовувати не варто. Замість смаження їх належить запікати. Налаштувати піч на 180 градусів і застелити деко пергаментом. Не змащуючи папір розкласти сирнички. Вони придбають апетитний золотистий відтінок за 20-25 хв.
Щоб посилити легкість дієтичних сир рекомендується крім розтирання збити блендером. Так маса набуде максимальну гладкість і насититься киснем.