Для приготування страв з калини використовують свіжу і пропарений ягоду. При нагріванні виділяє продукт характерний неприємний запах. Калина дуже смачна і корисна. Тому господині продовжують готувати цю ягоду, використовуючи різні способи для зменшення запаху.
Парять калину для пирогів, для приготування варення і для тривалого зберігання. У цій статті ми розглянемо, як запарити калину калину 3-ма способами.
Як парити калину в духовці
Пропарювання в духовці добре прибирає гірчинку і «медичний» запах продукту. Щоб ягода менше пахла під час термічної обробки потрібно включити витяжну вентиляцію і відкрити кватирки. У сільському будинку можна готувати на веранді або літній кухні.
✍ Інгредієнти:
- свіжі ягоди калини;
- вода;
- мед або цукровий пісок.
Існують різні рецепти приготування пареної калини в духовці. В результаті пропарювання виходить густе ягідне пюре.
Спосіб 1
? Приготування:
- Свіжозібрані ягоди перебирають, відокремлюють від гілочок.
- Калину миють у прохолодній проточній воді (або в тазі, повторюючи процедуру 2-3 рази).
- В ємність з жароміцного скла, чавуну або кераміки кладуть калину (1 кг) і додають воду (2/3 склянки).
- ємність Поміщають в духовку і ставлять перемикач на 150 градусів.
- Ягоду томят від 2 до 2,5 годин.
- Посудину дістають з духовки і розминають калину товкачиком.
- у пюре Додають цукор (4 столові ложки без верху), або 7-8 столових ложок меду.
- Доливають 3,5 склянки води, інгредієнти перемішують.
- Ємність знову ставлять у духовку і пропарюють калину 6 годин. Пюре помішують кожні 30-40 хвилин.
Спосіб 2
? Приготування:
- Ягоди калини (2 кг) протирають через сито, щоб віджати сік. Рідину наливають у банку і поки відставляють убік.
- Віджату масу (мезгу) зважують і насипають в неї така ж кількість цукру.
- Перекладають масу в товстостінний посуд і ставлять її в духову шафу.
- Продукт витримують 6 або 7 годин при температурі 150 градусів..
- В пюре доливають віджатий раніше сік, рівномірно перемішують продукт.
- Ягоду томят ще одну годину.
Для усунення неприємного запаху можна спалити газету, згорнуту в тугу трубку. Квартиру провітрюють, а речі і рушники, пропитавшиеся калиновим «ароматом», рекомендується випрати в порошку з ароматом. Можна розпорошити в будинку спрей-нейтралізатор.
В каструлі
Багато господинь пропарюють калину в звичайній каструлі. Термічну обробку краще проводити у місткості з товстим дном. Щоб зменшити запах, каструлю закривають щільною кришкою. Продукт готують під витяжкою і при відкритій кватирці.
✍ Інгредієнти:
- свіжі ягоди калини;
- мед;
- цукор;
- вода.
Приготувати пропарену калину на плиті не складно. У рецептах змінюється склад і кількість інгредієнтів. Правильно парити калину можна 2-ма способами.
Спосіб 1
? Приготування:
- Ягоду кладуть в посудину (можна до верху, так як при пропарюванні продукт осяде).
- Додають мед (8 столових ложок на 1 кілограм ягоди).
- У ємність наливають 2 склянки води, ставлять на плиту, на малий вогонь.
- Калина повільно пропарюється протягом 11-12 годин. Можна проводити обробку і довше, до 15 годин.
Спосіб 2
? Приготування:
- Калину перебирають і миють, дають воді стекти через друшляк або сито.
- Ягоду кладуть у каструлю і змішують з цукровим піском (8 столових ложок).
- Додають 2 склянки води.
- Каструлю ставлять на плиту, і закривають щільною кришкою.
- Перемикають плиту на найменший вогонь і готують не менше 8-10 годин.
- Якщо вода активно випаровується, її доливають маленькими порціями.
Калина — не тільки як поживний і цілющий продукт. Вітаміну С в ній в 1,5 рази більше, ніж у лимонах. Ягідна м’якоть містить каротин, йод, магній, фосфор, залізо, мідь і інші мікроелементи. Термічна обробка руйнує лише малу частину вітамінів і від цього продукт не стає менш корисним.
В мультиварці
Парити калину практично без запаху вийде в мультиварці, т. к. кришка пристрою прилягає досить щільно.
✍ Інгредієнти:
- калина свіжа;
- цукор.
Вода не знадобиться, так як рідина із закритою кришкою не випаровується. Доливати свіжий сік теж не потрібно.
? Приготування:
- 2 кг ягоди перебирають, промивають, кладуть з знімну чашу.
- Кришку закривають і включають режим «гасіння».
- Продукт пропарюють протягом години, за цей час калина стане м’якою.
- Кришку відкривають (на балконі або у дворі, щоб не поширювався запах). насипають у каструлю 400-500 грамів цукру.
- Кришку знову закривають і пропарюють ягідне пюре ще 2 години.
- Якщо маса виходить рідким, можна відкрити клапан, але в цьому випадку «аромату» калини в кухні не уникнути.
Вулична піч зі склепінням позбавить будинок від запаху під час пропарювання калини. Гарячі пічні стіни віддають тепло повільно і рівномірно. У російській печі ягоду готують у чавунці або глиняному горщику.
? Калину можна заготовити без варіння, засипавши її цукром. Ягідки розминають, або залишають цільними і заливають соком. Продукт зберігають у холодному погребі чи холодильнику, закривши герметичними кришками.
? Кулінари готують цукерки з стиглої калини. Великі міцні ягоди кілька разів обсипають цукровою пудрою, щоб утворилася щільна кірочка. В пудру можна додати какао, порошок кориці, ванілін. Цукерки також зберігають у холодильнику в закритій банці.