Пельмені традиційно присутні на столі практично кожної російської сім’ї. Вони прості в приготуванні і довго зберігаються в вигляді напівфабрикатів в морозильнику. Для цього обов’язково дотримуватися вимоги, щоб продукт не зіпсувався і втримав максимум своїх поживних якостей.
? Термін зберігання пельменів в морозильній камері
Для терміну зберігання пельменів має значення не тільки температурний режим і дата їх виробництва, але склад і якість упаковки. Ідеальним є місце морозильна камера.
Таблиця 1. Скільки можна зберігати пельмені у морозилці
Вид пельменів | Температура зберігання в морозильній камері | Термін зберігання в морозильній камері |
Заморожені (сирі) магазинні або домашні | -24°С) -18°-12°До -12°-10°С | До 9 міс. До 3 міс. 1 міс. |
Варені | -12°-24°С | 1 міс. |
Варені пельмені заморожувати не рекомендується. Це призведе до руйнування тіста і зниження якості м’ясної начинки.
Правильна технологія зберігання/заморожування пельменів
Магазинні пельмені
При покупці готового замороженого напівфабрикату потрібно:
- Перевірити стан і упаковку. Пельмені всередині повинні бути цілими, рівними, не злиплими. Це говорить про те, що їх не розморожували і зберігали правильно.
- Звернути увагу на температуру в вітрині-холодильнику, де викладені продукти. Вона повинна бути не вище -12°с. Якщо вам здається, що в камері не досить холодно, краще відмовитися від покупки лежить в ній продукції.
- Подивитися термін придатності на упаковці. За Гостом пельмені можна зберігати до 9 місяців за умови не нижче -24°С. В магазинних холодильниках температура не перевищує -10-18°С. В таких умовах заморожені пельмені можна зберігати не більше 3 міс.
- Слід помістити пельмені в морозилку протягом години, інакше вони злипнуться. Утримувати їх при температурі не вище -10°С, орієнтуючись на мінімальний термін придатності на упаковці.
- Відкриту пачку пельменів потрібно щільно закрити і тримати в морозилці не більше 1 місяця.
Дізнайтеся, яка кількість пельменів може вийде з 1 кг фаршу і т. д. Детальніше…
Варені пельмені
Решту не з’їденими варені пельмені можна тримати в холодильнику або в прохолодному місці не більше 3-6 годин.
Для цього:
- Покладіть варені вироби на тарілку і трохи зверху змастіть їх маслом. Так вони не злипнуться і не сомнутся.
- тарілку зверху Накрийте кришкою. Можна обернути харчовою плівкою.
- Помістіть закриту тару в холодильник на термін не більше 6 годин.
Не рекомендується зберігати зварені пельмені в бульйоні. Так вони втратять свої смакові якості через розбухання тесту.
Для зберігання пельменів в морозильній камері необхідно трохи підсушити, щоб вони не вкрилися інеєм. Потім загорнути в щільний пакет або упакувати в контейнер, щоб пельмені не вбирали в себе інші запахи.
Домашні пельмені
Це найкращий і найкорисніший вид напівфабрикатів, так як ви точно знаєте, з чого вони складаються і коли приготовані.
Пельмені часто готують про запас для подальшої заморозки за правилами:
- Сформовані вироби розділіть на порції. Викладіть їх в один шар на тарілки, обробні дошки або деко, посипане борошном.
- Встановіть максимальну температуру в морозилці. Помістіть туди тару з пельменями приблизно на 2 години.
- Через 2 години дістаньте пельмені і пересипте їх у герметичні пакети або контейнери з кришкою.
- Зберігайте їх при температурі не вище -10°С.
Заморожені домашні пельмені краще всього зберігати у вакуумних пакетах. Так вони надовго утримають свої смакові властивості і не просочаться сторонніми запахами.
Пристосування для заморожування пельменів [відео]
Як продовжити термін придатності пельменів
Продукти не можуть лежати в холодильнику вічно, але можна максимально поліпшити умови зберігання, щоб вони довше залишалися свіжими і смачними.
Для цього слід:
- використовувати тільки якісні інгредієнти при виробництві;
- домашні пельмені розкладати в порційні пакети і вказувати на них дату виготовлення і заморозки;
- розкритий пакет добре закривати або пересипати пельмені в більш герметичну ємність;
- запаси зберігати при максимально низькій температурі;
- підтримувати температуру в місці зберігання, не давати їй підвищуватися.
Магазинні пельмені з-за доданих до них антиокислювачів і смакових добавок зберігаються довше. Термін придатності таких продуктів може становити до 6 місяців.