Додавати сіль і приправи при варінні пельменів – справа смаку кожного. Але! Існують дві обставини на користь підсолювання води:
- По-перше, тісто для пельменів замішується прісним – це класика. Тому щоб приготувати найбільш ароматне готову страву, воду все ж варто трохи посолити.
- А по-друге, в зарубіжних рецептурах радять додавати сіль у киплячу воду, щоб самі пельмені не злиплися при варінні.
Скільки солі потрібно додавати при приготуванні пельменів
Обсяг каструлі, в літрах | Кількість солі, у чайних ложках |
1 | 1 |
1,5 | 1,5 |
2 | 2 |
2,5 | 2,5 |
3 | 3 |
3,5 | 3,5 |
4 | 4 |
5 | 5 |
6 | 6 |
❌ Якщо ви варите багато пельменів в маленькій каструлі і з малою кількістю води, то Ваше блюдо приречене приготуватися слипшимся місивом тіста і фаршу.
Якщо готові пельмені вийшли пересоленными, то врятувати страва може охолоджена жирна сметана або прісний соус на основі борошна або несолоного вершкового масла.
Якщо після застілля залишилися не з’їдені пельмені, то не залишайте їх у каструлі з водою. Перекладіть залишки на тарілку і приберіть в холодильник. У такому вигляді їх можна зберігати не більше 3-х діб.
В який момент додавати сіль в пельмені
На цей рахунок є універсальна порада: будь-яке блюдо з прісного тіста, що готується в бульйоні або на воді, має солитись на стадії закипанні рідини. Вже з солоної «середовища» продукти будуть брати необхідну кількість солі.
Надайте страві пікантності і додайте слідом пару лаврових листочків і горошин чорного перцю. Спробуйте воду. Якщо її ступінь солоності влаштовує, то все блюдо просолится добре.
І тільки після цього по одному опускайте пельмені. Не варто солити воду з пельменями в кінці варіння. Страва може не встигнути просолитися, і Ви ризикуєте отримати його прісним.
Багато господинь зоветуют ставити каструлю на вогонь і солити холодну воду. Таким чином вода, за їх спостереженнями, закипає швидше.
Так чи інакше, додавати сіль коштує до того, як Ви почнете опускати пельмені у воду. До речі, у різних виробників смак солі відрізняється, тому користуйтеся перевіреної «своєї» сіллю.
Додайте в каструлю одну столову ложку рослинної олії. Воно не дозволить пельменів склеиться при варінні, додасть соковитість і глянець страви.
В яких випадках сіль не потрібно додавати
Солити пельмені не потрібно лише в одному випадку. Якщо ми їх ліпимо будинку і досить солимо і тісто і фарш. Візьміть на замітку: в 1 кг начинки потрібно 20 гр солі, а у тісто додайте всього дві щіпки.
Після того як пельмені в каструлі спливуть, зменшіть вогонь. Вода перестане вирувати і пельмені не розваряться під час варіння.
Принципи приготування домашніх пельменів від шеф-кухаря Іллі Лазерсона [відео]
Читайте також: як просто ліпити пельмені руками — 4 способи!