Скільки пельменів було в порції в часи СРСР
У старшого покоління є звичка згадувати «добрі старі часи»: коли дерева були вищі, повітря здавався чистіше, а цукор солодший. Не про все радянському можна ностальгувати з теплотою, але громадське харчування – окрема пісня.
У звичайній їдальні стандартна порція пельменів коштувала 30-35 копійок і важила 100 грам.
Таблиця 1. Скільки пельменів в 1 порції
Кількість порцій | Кількість пельменів, шт. | Загальна маса, гр. |
1 | 9 | 100 |
2 | 18 | 200 |
3 | 27 | 300 |
4 | 36 | 400 |
Покоління, заставшее романтику радянського громадського харчування, згадує: терміна «ГОСТ» в той час не існувало. Вся харчова промисловість працювала за ТУ. Виробник самостійно затверджував склад продукту.
І нібито хвалена радянське якість – підступи сучасних маркетологів, які вирішили повернути ностальгічну забарвлення упаковок.
Вам може бути цікаво, як приготувати соуси до пельменів на основі оцту. Детальніше…
Чим загрожує переїдання пельменями
Лікарі запевняють: виходити з-за столу краще голодним, ніж ситим. І тим більше не з фразою: «Ось це я об’ївся».
Організм велику кількість їжі спасибі не скаже. Не варто налягати і на щедру порцію пельменів – калорійну і важку їжу.
- Пельмені шкідливі людям з порушенням роботи підшлункової залози;
- Велика кількість «тісто-м’яса» важко перетравлюється шлунком. Тому при хворобах шлунка, печінки і нирок пельмені виключаються з раціону;
- Пельмені багаті вуглеводами. Їсти їх слід вранці або в обід і одну невелику порцію;
- Велика тарілка пельменів здатна підвищити цукор діабетикові;
- Переїдання пельменями загрожує заворотом кишок, «зривом» підшлункової залози та панкреатитом.
Щоб знизити калорійність страви, їжте пельмені «без нічого»: без хліба, майонезу, олії, сметани.