Основою смачних і ситних пельменів є м’ясна начинка: помірно жирний і при цьому соковитий, ароматний фарш. Яке м’ясо краще всього підходить для пельменів — частий питання початківців кухарів.
Для приготування пельменного фаршу використовують різне м’ясо: свинину, яловичину, баранину, курку і індичку. Але є любителі пельменів, які традиційної начинці воліють фарш з оленини, лосятини або медвежатины.
Соковита начинка вийде з м’якої філейної частини, м’яса з лопатки або з передньої частини туші.
Для домашніх пельменів найкраще підходить куряча грудка або пісна яловичина в поєднанні зі свининою середньої жирності.
У фарш можна додати невелику кількість жирної баранини, яка додасть насиченість, соковитість і особливий смак.
Не потрібно при приготуванні фаршу змішати курку і індичку, т. к. вийде занадто суха начинка.
Рецепт фарш для пельменів з відповідним м’ясом
✍ Інгредієнти:
- Свинина – 500 р.,
- Яловичина – 500 р.,
- цибуля Ріпчаста – 3 цибулини середнього розміру
- Часник – 1 середня головка,
- Сіль – 2 ч. л.,
- Мелений чорний перець – 1 ч. л.,
- Вода — 130 — 150 гр.
Приготування:
- Добре помийте м’ясо і наріжте його невеликими шматочками, щоб вміщалися в горловину м’ясорубки.
- Почистіть цибулю і часник.
- Підготовлене м’ясо, цибулю і часник пропустіть через м’ясорубку, чергуючи їх між собою.
- Перекладіть отриману суміш у каструлю або таз і додайте сіль, перець і воду. Воду використовувати необов’язково, але з неї фарш виходить набагато соковитіше і не липне до рук.
- Гарненько все перемішайте, злегка відбийте і приберіть в холодильник.
Щоб пельменный фарш вийшов ще більш ароматним і незвичайним, відваріть 2-3 лаврових листа в невеликій кількості води (130 – 150 м). Дайте відвару охолонути і настоятися і додайте у фарш замість звичайної води.
Рецепт пельменів від шеф-кухаря з приготованого фаршу
✍ Інгредієнти для тіста:
- Пшеничне борошно в/с — 600 р.,
- Яйця – 3 шт.,
- Молоко — 150 мл,
- Рослинне масло — 2 ст. л.,
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- широку чашу просійте 2/3 частини борошна і додати сіль. У заглиблення, зроблене в борошні, влийте рослинне масло. Підливаючи холодну молоко, замісити тісто до однорідної маси. Тісто накрийте поліетиленовою плівкою і залиште на 40 хвилин. Після додайте решту просіяного борошна і замішують ще 10 хвилин. Тісто для пельменів готова.
- Дістаньте з холодильника приготований фарш, додайте в нього жменю тертого вершкового масла (для зручності подрібнення масло можна заморозити) і заберіть назад в холодильник на 20-30 хвилин.
- Тонко розкачайте тісто і за допомогою стопки або чарки виріжте кружечки.
- У центр кожного кругляшка покладіть по 1 ч. л. начинку, загорніть і прищепите краю. Вийшов півколо. З’єднайте 2 кута і добре зліпити їх. Готові пельмені, злегка посипане борошном, покладіть в один шар на тарілку або дошку.
- У киплячу воду додайте сіль, перець і цибулю. Засипте пельмешки в воду, перемішайте, дочекайтеся закипання і варіть протягом 8-10 хвилин, помішуючи шумівкою. Залишки пельменів заморозьте. Блюдо подавайте зі сметаною, зеленню і бульйоном.
Як довго можна зберігати пельмені в морозильній камері читайте у попередній статті.
Тонкощі приготування смачних пельменів
Якщо ви будете знати і дотримувати деякі особливості, то зможете приготувати смачні і соковиті пельмені:
- Використовуйте тільки свіже м’ясо для пельменів, не рекомендується застосовувати переморожене;
- Комбінуйте різні сорти м’яса. Ідеально поєднується яловичина і свинина, курка і свинина. А кролятину краще використовувати окремо від інших видів м’яса;
- Щоб додати м’ясний масі соковитості додайте соняшникова, оливкова або кунжутне масло. Можна використовувати свинячий або яловичий жир;
- Соковитість фаршу можна надати ще з допомогою молока, вершків, сметани, води або томатного соку;
- Щоб пельмені вийшли більш ніжними, розбавте фарш дрібно нашаткованої капустою або протертий сиру картоплю. Також пам’ятайте, чим краще ви подрібніть м’ясо, тим ніжніше буде начинка. Головне не перестаратися і не перетворити фарш в кашу;
- Щоб начинка стала м’якше, пишніше і легшим, її потрібно збагатити киснем. Для цього ретельно вимісити фарш, добре розминаючи пальцями, і злегка відбийте;
- Додайте за смаком в м’ясну суміш ріпчасту цибулю, часник, перець, зелень і прянощі. Ці інгредієнти надають фаршу пікантність і аромат;
- Начинка буде м’якою і ніжною, якщо додати в неї злегка обсмажену на маслі ріпчасту цибулю, змішаний з майонезом або сметаною;
- Для утворення всередині пельменів смачного і наваристого соку, вкладіть при ліпленні в них невелика кількість вершкового масла.
Начинку для пельменів можна готувати не тільки з м’яса і спецій, але і додавати інші інгредієнти: гриби, овочі, яблуко і зелень.
Наприклад, щоб яловичий фарш вийшов більш пишним, вмішайте в нього протерте яблуко (1 середнє яблуко на 500 г м’яса яловичини або телятини).
Відео-рецепт домашніх пельменів від Ольги Матвій