Торт по праву вважається головною прикрасою будь-якого святкового столу, тому однією з головних завдань кондитера є надання йому відповідного виду. Відмінний спосіб прикрасити торт – зробити на ньому патьоки глазурі, причому зробити це можна і в домашніх умовах.
Глазур з шоколаду і молока
Даний рецепт дозволяє зробити патьоки від молочно-шоколадного до темного, майже чорного кольору. Зробити шоколадні патьоки на торті красивими — це справа досвіду. Перед нанесенням глазур на торт краще потренуватися на склянках.
? Інгредієнти:
- 100 гр. шоколаду;
- 65 гр. цукру;
- 55 мл молока. (Краще вибрати продукт з 3-х процентним вмістом жиру).
? Приготування:
- Підготувати посуд для водяній лазні – каструлю, яку приблизно наполовину наповнити водою, поставити на вогонь, при закипанні води в ній зменшити інтенсивність вогню до середнього або маленького, після чого зверху каструлі встановити чисту миску або іншу каструлю відповідного розміру.
- В мисці повністю розтопити плитку шоколаду, попередньо раскрошив його на маленькі шматочки для прискорення процесу.
- Влити в розтоплений шоколад молоко і поставити варитися масу на плиту на повільний вогонь.
- Постійно перемішувати масу до закипання і необхідної густоти, у процесі перемішування потроху додавати цукор.
- Після розчинення цукру зняти з плити і трохи остудити.
? Нанесення:
- Завдати ложкою або лопаткою трохи глазурі в центр торта.
- Потроху додавати глазур, поступово розподіляючи її від центру до країв.
- В необхідних місцях підштовхнути лопаткою глазур до краю для освіти потьоку.
Глазур наноситься на охолоджений торт – в іншому випадку вона не встигне застигнути, стече по краях торта і утворює на підносі неапетитні калюжки.
? Майстер-клас: як зробити красиві патьоки на торті шоколадом
Шоколадна глазур з какао-порошку
Цей рецепт можна використовувати, коли під рукою не виявилося плитки шоколаду.
? Інгредієнти:
- 50 гр. вершкового масла;
- 10 гр. порошку какао;
- 45 мл молока;
- 60 гр. цукрового піску.
? Приготування:
- Відміряти на вагах необхідну кількість вищезазначених інгредієнтів. Користуватися для вимірювання чайною ложкою, щоб зберегти пропорції небажано, так як какао і цукор мають різну щільність.
- Помістити в сотейник всі інгредієнти і поставити на повільний вогонь, безперервно помішуючи. При цьому небажано відволікатися, так як маса може швидко пригоріти.
- Після того, як маса стане однорідною і закипить, варити протягом 2-3 хвилин.
- Зняти глазур з вогню і трохи остудити.
? Нанесення:
- Підготовлену нанести глазур ложкою або лопаточкою на край торта.
- Підштовхуючи її до краю кондитерського виробу, утворити патьоки.
- Заповнити глазур’ю середину торта.
Щоб уникнути пригорання глазурі при приготуванні, можна розтопити його на водяній бані. Цей спосіб особливо зручний для початківців кулінарів. Докладніше про спосіб читайте тут.
Кольорова глазур
Рецепт буде особливо хороший для прикраси торта на дитячі свята, так як дозволяє створити глазур самих різних кольорів.
? Інгредієнти:
- 65 гр. білого шоколаду;
- 20 гр. рафінованого рослинного масла;
- Харчовий барвник потрібного кольору.
? Приготування:
- Плитку шоколаду поламати на дрібні шматочки і розтопити на водяній бані. При підготовці посуду до водяній бані необхідно стежити, щоб вона була суха. Попадання в глазур води вкрай небажано.
- В розтоплений шоколад влити рослинне масло і ретельно перемішати.
- Додати барвник потрібного кольору і ретельно перемішати до отримання однорідного кольору.
- Зняти глазур з водяної бані і трохи остудити.
? Нанесення:
- Влити глазур в невеликий кондитерський мішечок.
- Нанести глазур на краю виробу.
- Утворити патьоки, після чого заповнити глазур’ю середину торта.
Крім кольорових, робити патьоки на торті можна білими, без додавання харчового барвника. Ефектно вона буде виглядати на тортах з темних коржів з додаванням какао.
? Майстер-клас: патьоки з білого шоколаду
Вам може бути цікаво, як зробити шоколадною глазур’ю красиву напис на торті. Читати статтю.
? Як бути, якщо ніяк не виходять шоколадні патьоки
Не поспішайте виправляти зіпсованих патьок глазурі. Краще спочатку дайте йому застигнути на торті, а вже після шоколад шматочками можна буде прибрати з поверхні.
Глазур наноситься на кондитерський виріб двома способами – або спочатку на краю виробу, щоб спершу сформувати патьоки, або ж заповнюється спочатку середина верхнього коржа, після чого глазур стягується до країв.
Для нанесення можна використовувати ложку, лопатку або невеликий кондитерський мішок.
Щоб патьок застиг на середині висоти торта, необхідно остудити готову глазур до необхідної температури.
Також регулювати патьоки необхідно кількістю сталкиваемой до краю глазурі. При цьому, чим рівніше буде верхній корж кондитерського виробу, тим легше буде зробити патьоки необхідної довжини.
Для нанесення глазурі торт необхідно обов’язково остудити. Якщо кондитерський виріб буде теплим, глазур не буде застигати, стікаючи на піднос.
Для того, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд готового торта, можна потренуватися нанести глазур на охолоджений перевернутий стакан, досвідченим шляхом визначивши необхідну температуру глазурі.