Що таке «Шантипак», склад і застосування
«Шантипак» – вершки рослинного походження. Містить 26% жирності. За смаком нагадують радянський вершкове морозиво.
До складу продукту входять: вода, цукор, рослинний жир, стабілізатори, молочний білок, барвник бета-каротин, емульгатори, і ароматизатори.
Відмітна особливість – вершки добре тримають форму і не реагують на перепад температур.
Збиті вершки «Шантипак» підходять для покриття, прикраси та виготовлення тортів. Ними начиняють тістечка, промащують коржі, додають в пудинги, чізкейки, суфле і тірамісу.
Рослинні вершки застосовують не тільки у виготовленні і декоруванні солодощів. Вони входять до складу підлив до м’яса і риби, соусів, овочевих пюре і супів.
Інструкція по використанню
Як правильно використовувати Шантипак» для торта — тонкощі застосування.
Декорувати торт вершками нескладно, тому з процесом впорається і початківець кулінар.
❗ Важливо: перед використанням продукт повинен знаходитися в холодильнику не менше 12 годин.
✍ Що знадобиться:
- віночок;
- велика каструля;
- блендер або міксер;
- лопатка або ніж.
Інструкція:
- Завбачливо візьмемо велику ємність, тому як під час збивання продукт в обсязі збільшиться в три рази. Перельем вершки в миску. Почнемо збивати вручну, блендером або міксером на малій швидкості.
- Поступово вершки загустеют, по мірі збивання з’явиться «візерунок» від віночка. Збільшуємо швидкість, продовжуємо збивати до характерних жорстких піків.
- Через 10 хвилин збивання вершки стануть досить густими і добре тримати форму.
- Почнемо наносити збиті вершки на торті. Декорувати легше лопаткою для торта. Пристосування можна купити в будь-якому кондитерському магазині. Якщо кулінарної лопатки під рукою немає, то наносите вершки довгим ножем.
Можливо, вам буде цікава стаття про те, як зробити пишні крем для торта з масла і молока, а також вершків будь-якої жирності.
Відео — як зробити крем для торта «Шантипак»
Намагайтеся використовувати вершки протягом півгодини після збивання.
Якщо використовувалася не вся маса, то Ви можете перекласти залишки в контейнер, закрити кришкою і зберігати в холодильнику до наступного разу.
Збиті вершки можна і заморозити. Після розморожування вони не втрачають свої властивості.
Не збитий «Шантипак» заморожувати не можна!
Рецепт торта з шантипаком
Для шоколадного суфле на вершках «Шантипак» знадобиться:
- 1 л. вершків «Шантипак»;
- 0,5 кг. шоколаду – молочного, горького або темного;
- 150 гр. вершкового масла;
- 100 гр коньяку;
- 0,5 ч. л. солі;
- 30 гр. желатину;
- 100 гр. води.
Спосіб приготування:
- Попередньо замочуємо желатин.
- Збиваємо 600 гр. вершків. Інше переливаємо в каструлю, ставимо на вогонь і солимо. Шоколад натираємо на тертці і висипаємо в каструлю. Зменшуємо вогонь до мінімуму і розмішуємо до повного розтоплення шоколадної крихти і утворення однорідної консистенції маси. Знімаємо з вогню миску і відставляємо в сторону.
- Вливаємо в гарячий шоколад желатин і вершкове масло. Ретельно перемішуємо суміш, злегка остуджуємо і з’єднуємо з збитими вершками.
- За бажанням і смаком додаємо лікер або коньяк.
- Збиваємо отриману масу міксером на середній швидкості.
- Перелити у форму, охолоджуємо 12 годин в холодильнику. Десерт готовий!
Вершками «Шантипак» можна замінити звичайні 35%-і вершки. Але пам’ятайте, що рослинні вершки солодкі, тому в основному рецепті слід зменшити кількість цукру.