Італійський вершковий сир маскарпоне широко застосовується в кондитерській справі. Його використовують для приготування кремів, мусів. Самий знаменитий десерт з цим сиром — тірамісу. Але чим замінити сир маскарпоне, якщо його не вдалося знайти в магазині? Читайте в цій статті.
Варіанти заміни маскарпоне в кремі для торта
В кремах для тортів сир маскарпоне можна замінити на:
- Сир рікотта. Це низькокалорійний купити сир, ніжний на смак, по консистенції схожий на маскарпоне. Для доведення до потрібної консистенції його змішують в рівних частинах з жирними вершками (від 25 %), збивають міксером.
- Сир «Філадельфія» або «Almette» без добавок. До 300 грам сиру додають по 2 столові ложки 30-35-процентних вершків і 20-відсоткової сметани, ретельно перемішують.
- Ванільні сирки, збиті з жирними вершками (2,5:1). Сиркова маса повинна бути без добавок.
- Порошковий пудинг або порошковий заварний крем, змішаний зі згущеним молоком. Суміші треба настоятися в холодильнику 2-3 години.
- Жирний домашній сир. Його збивають з вершками, цукром, лимонним соком. На 300-350 грам сиру беруть 100 мл вершків (від 25 %), 100-150 грамів цукру, 0,5 ч. л. соку. Іноді в суміш вводять 2 збитих яйця, причому білки і жовтки збивають окремо.
Якщо маса вийшла недостатньо густий, в неї можна додати трохи желатину.
Заміни сиру маскарпоне в тірамісу
В знаменитому десерті альтернативою замінити маскарпоне може:
- Сир рікотта, збитий з рівною кількістю жирних вершків. Важливо пам’ятати, що рікотта буває як солодкуватою, так і солонуватою, друга для десерту не годиться.
- Жирна сільська сметана. Така, в якій «ложка стоїть».
- Звичайна сметана (не нижче 25 %). Її потрібно підготувати заздалегідь, видалити зайву рідину. Для цього кілограм продукту зав’язують в 5-6 шарів марлі або полотняний мішок, підвішують на ніч над раковиною. Вранці всередині тканинного кокона залишиться близько півкілограма маси.
- Комбінація сметани і кефіру. Надходять способом, аналогічним попередньому, тільки марля вже не підійде, потрібен щільний полотняний мішок. І висіти суміш повинна не ніч, а приблизно дві доби, поки маса всередині добре не ущільниться. На 800 грам сметани беруть літр кефіру.
- Густий грецький йогурт або мацоні (кисломолочний продукт з ферментованого молока). Такий варіант сильно знизить калорійність десерту.
- Не глазуровані сирки, збиті з 33-відсотковими вершками (2,5:1). Головне, щоб сирки не були приторно солодким.
- Жирний сир і збиті з цукровою пудрою жирні вершки (30 %).
- Жирний сир (від 9 %) і жирна сметана (20 %). Змішують їх в рівних пропорціях. Якщо кислинка надмірна, додають цукрову пудру, за бажанням ванілін.
Гладка текстура — відмінна риса маскарпоне, тому будь-яку заміну потрібно ретельно збивати чи перетирати до однорідності.
Відео-рецепт «Тірамісу» без маскарпоне
Простий рецепт домашнього маскарпоне
✍ Знадобиться:
- півлітра жирних вершків (33 % і вище);
- столова ложка соку лимона або чверть чайної ложки лимонної кислоти;
- вода по необхідності.
Приготування:
- перелити Вершки в каструлю або кухлик, нагрівати на помірному вогні, не доводячи до кипіння. Орієнтовна температура вершків — 75-80 °C. На око це визначити складно, краще скористатися термометром, лазерним або зі щупом. У будь-якому випадку — бульбашок бути не повинно.
- вершки влити лимонний сік. Якщо використовується кислота, її слід попередньо розвести в чайній ложці води.
- Нагрівання зменшити до мінімального, варити вершки 5 хвилин, помішуючи.
- Друшляк вистелити кількома шарами марлі, встановити над підходящої по діаметру ємності. Вилити вершки на марлю, перемішувати поки піде основний об’єм сироватки, залишити на півтора-дві години стікати.
- Прибрати відціджений сир у холодильник, де він ще трохи ущільниться. Краще на ніч. З півлітра вершків вийде приблизно 250 грам сиру.
Якщо збільшується кількість вихідного продукту, то пропорційно збільшується час варіння. Так літр вершків потрібно варити 10 хвилин.
Відео-рецепт маскарпоне з сметани
Подивіться спосіб приготування крему зі сметани. Він вам може сподобається.
Альтернативний спосіб приготування маскарпоне — заморожування. Вершки в упаковці кладуть в морозилку. Коли вони повністю замерзнуть, вершковий лід звільняють від картону або пластику, кладуть у вистелене марлею друшляк.
У міру відтавання сироватка буде стікати, в марлі залишиться сир. Повний процес розморожування і відціджування займає від декількох годин до доби. Аналогічним чином можна вчинити з жирної ряжанкою.