Очищення щуки від луски — перший крок кулінарної обробки продукту. Другий крок приготування риби — патрання і оброблення. М’ясо щуки біле, чисте і м’яке. Воно прекрасно підходить для котлет, пирогів і запікання в духовій шафі.
Як правильно почистити і обробити щуку на котлети читайте в цій статті
Топ-3 простих способи очищення свіжої щуки від луски
Для якісної чистки свіжої риби використовують звичайні та спеціальні ножі, зазубрені скребки, виделки. Рибу обшпарюють окропом і обробляють струменем води.
Якщо належить смаження цільних шматків, луску бажано знімати з мінімальним пошкодженням шкіри.
Очищення щуки скребком для риби
У продажу можна знайти скребки для чистки риби. У деяких будинках такі прилади збереглися ще з радянських часів. Зараз їх продають у господарських магазинах.
Існують десятки моделей скребків. Робоча частина інструмента являє собою зазубрене полотно (або кілька полотен) зі сталі.
У деяких моделях над щіткою кріпиться пластиковий контейнер, в якому збирається луска. При чищенні скребком лусочки майже не відлітають боку.
Послідовність дій:
- Рибу відмивають від слизу, щоб зробити її менш слизькою.
- Щуку кладуть на обробну дошку (у продажу є дошки з затиском, що дозволяють зафіксувати хвіст риби, що значно полегшує роботу).
- Рибу притримують за хвіст і зчищають луску, рухаючи щітку від хвоста до голови (проти луски).
- Спочатку очищають боки тушки, потім ділянки біля голови і плавців. Якщо плавці заважають якісній очистці, їх отстригают. ножицями.
У продажу є скребки з лезами з твердої пластмаси. Вони гарні для риби з дрібною лускою, але для очищення щуки краще брати сталевий скребок.
Чистка щуки з використанням окропу
Гаряча вода розм’якшує шкіру щуки. Після термічної обробки лусочки легко відокремлюються від тіла рибини.
Послідовність дій:
- В чайнику кип’ятять воду (для великої щуки це доведеться зробити кілька разів).
- Рибу кладуть в таз або в мийку (раковину) і обливають окропом з обох сторін.
- Щуку обполіскують холодною водою і переміщують на обробну дошку.
- Беруть звичайний кухонний ніж і починають чищення: лезо проводять від хвоста у бік голови. Луска пластами, без зусиль, знімається з риби.
Очищення риби мийкою високого тиску
Компактну мийку високого тиску можна використовувати не тільки для миття автомобіля. Напірна струмінь води швидко та якісно відокремлює луску від риби.
Робити це потрібно у дворі, так як лусочки розлітаються в сторони разом з бризками.
Послідовність дій:
- Щуку кладуть на дошку.
- Включають мийку і встановлюють середній напір води.
- Струмінь направляють на хвіст щуки, під кутом до рибині.
- Розбризкувач рухають вздовж тушки, від хвоста до голови. Луска повністю знімається і видаляється з водою. При цьому шкіра риби залишається неушкодженою.
В польових умовах щуку можна швидко почистити саморобним шкребком. Дно порожньої консервної банки пробивають цвяхом (зсередини назовні). Виходять отвори в гострими рваними краями.
Треба зробити 12-15 пробоїн. Вийде зручна терка, яку можна якісно почистити будь-яку рибу.
Як швидко почистити щуку — рада бувалого рибака [відео]
❄ Особливості чищення замороженої щуки
Заморожену щуку обчищають без розморожування, великим кухонним ножем. Ідеально і швидко чистять спеціальні ножі (евенкійський і якутська), у яких одна сторона леза рівна, інша — звичайна, клиноподібна.
- Заморожену рибу дістають з морозильної камери (заносять в будинок з вулиці).
- Щуку беруть за хвіст і встановлюють носом у підлогу.
- Ножем починають чистити луску, роблячи строгающие руху від хвоста до голови.
Для надійної фіксації тушки можна використовувати не ковзаючу по підлозі коробку або касету для яєць (у неї ставлять ніс риби).
Заморожену рибу краще очищати в бавовняних рукавичках.
Правила патрання і оброблення щуки
Щуку потрошать і обробляють після очищення луски.
Як правильно обробити щуку на котлети:
- Рибі розрізають черевце і витягують нутрощі. Важливо не пошкодити жовч, інакше можна зіпсувати продукт.
- Стравохід виймають разом з зябрами, залишаючи голову. Видаляють білу плівку, що йде вздовж черева (вона ж плавальний міхур).
- Ножем відрізають голову.
Після того переходять до оброблення самої туші. Ця процедура буде відрізнятися в залежності від того, що планується готувати: фарш, філе, цільні шматки або фаршировану рибу.
На фарш
Якщо планується готувати фарш для котлет, прибирають тільки великі кістки (хребет). Хребетний стовп щуки міцний і твердий. Якщо дрібна щучка, то хребет можна не виймати.
Оброблення середньої і великої щуки для приготування фаршу включає наступні кроки:
- Рибу кладуть на обробну дошку.
- Лезо ножа ставлять паралельно хребту (у місці, де знаходилася голова) та зрізають філе до хвоста. Ніж потрібно вести як можна ближче до хребта.
- Таким же способом зрізають філейну частину з іншого боку рибини.
- Серединну частину з хребтом прибирають, вона стане в нагоді для приготування юшки.
- Від кісток щуку для котлет очищають, але не ретельно, оскільки в процесі подрібнення м’яса у фарш кісточки кришаться і не відчуваються в готових котлетах. Філе прокрутити на м’ясорубці через дрібну решітку. Для кращого подрібнення кісточок це можна зробити два рази.
Для смаження філе
В тілі щуки багато кісток, серед них є масивні (хребет), середні і дуже тонкі. Кісточок дуже багато і видалити їх важко.
Продукт без кісток готують в наступному порядку:
- Зрізають філе по всій довжині тушки.
- Щуку перевертають і зрізають філе з іншого боку.
- Залишився хребет і хвостову частину ріжуть на шматки і відкладають у бік.
- З філе зрізають ребра. Вони дуже тонкі, ніж гострий, значних втрат продукту не буде.
- Вирізають плавці.
- Над лінією ребер промацують м’якоть з кісточками і роблять два паралельні розрізи уздовж філе.
- Смугу з кісточками відокремлюють ножем і вирізають з філе.
- Залишилися кістки видаляють пінцетом. Отримують пласт рибної м’якоті без кісточок.
- З риби знімають шкіру.
- Філе ріжуть на порційні шматки і готують страву за обраним рецептом.
Для смаження шматками
Підготовка для смаження шматками не займає багато часу.
Тушку обробляють таким чином.
- З щуки зрізають плавники.
- Відрізають хвіст.
- Ріжуть рибу на шматки товщиною 1,5-2 див. Якщо планується запікати щуку в духовці, довжина шматків може досягати 10-15 см
- Якщо щука велика, шматки нарізають довільно, щоб було зручно укладати їх на сковороді.
Для фарширування
Фаршировану щуку (з головою і без голови) готують в духовій шафі. Для такої страви підходять рибини середнього розміру.
Етапи обробки:
- Навколо щучої голови роблять надріз.
- З тушки з допомогою ножа і ножиць знімають шкіру разом з плавниками. Щоб шкірка легко знімалася, тушку відбивають качалкою.
- З решти туші зрізають (і відбирають руками) м’ясо щуки. Залишається лише скелет рибини.
- Готують фарш для начинки, використовуючи філе, овочі, зелень, м’ясо, яйця, інші інгредієнти.
- Зняту шкурку набивають фаршем, черевце зашивають. Страву готують в духовці.
Кухаря рекомендують обов’язково видалити зябра. При запіканні вони можуть дати гіркоту. У деяких рецептах з тієї ж причини радять видаляти очі.
Як обробити щуку на філе для котлет за 3 хвилини — відео
Корисні властивості щуки
Калорійність 100 грамів сирої м’якоті — 80 ккал, вареного щучого м’яса — 94 ккал.
Продукт можна їсти без обмежень, в тому числі людям, страждаючим від ряду захворювань. Перешкодою до вживання є тільки індивідуальна непереносимість.
При яких захворюваннях потрібно ввести в раціон м’ясо щуки | Корисні властивості продукту |
Надмірна вага, ризик цукрового діабету | М’ясо щуки складається в основному з білків, в продукті дуже мало жиру і немає вуглеводів. |
Авітаміноз, порушення обміну речовин, простудні захворювання, ослаблений імунітет | Продукт містить вітаміни А, С, Е, ніацин (вітамін РР) і мікроелементи (Mg, Fe, P, Zn, Ka, S, Co, F, Cr, Co, I, Ni). |
Хвороби нервової системи, проблемна шкіра, ослаблені волосся | Містить вітаміни групи В. |
Хвороби жовчного міхура, шлунка, кишечника, серцево-судинної системи, нирок | Відварну щуку включають в лікувальні дієти як не жирний, легко перетравлюваних продукт. |
Щука, як і інша річкова риба, схильна до зараження паразитами. Тому сиру рибу їсти не можна. Продукт буде повністю безпечним після варіння, смаження і запікання протягом 20-30 хвилин.
Рибні пироги й пиріжки печуть 40-60 хвилин. Солону щуку можна їсти через 5-7 днів. Рибу обробляють в рукавичках, на окремій дошці.
Простий рецепт котлет з щуки [відео]
Котлети з щуки можна зробити, маючи під рукою мінімальний набір продуктів.
Інгредієнти:
- філе — 500 гр;
- 1 середня цибулина;
- 2 шматочки білого хліба (без скоринки);
- 1 яйце;
- півсклянки молока;
- сіль і перець мелений чорний (за смаком).
Приготування:
- З тушки, звільненій від луски, зрізають філе, ріжуть на шматки.
- Хліб замочують у молоці.
- В м’ясорубці прокручують філе, цибулю і розмочений хліб.
- Фарш додають сіль, перець, яйце.
- Масу добре перемішують товкачиком.
- Фарш ставлять в холодильник на 15-20 хвилин, потім знову перемішують.
- Розігрівають в сковороді рослинне масло.
- Формують котлети товщиною не більше 1,5 см і обсмажують їх з двох сторін.
- Як смачно подати котлетки дивіться в нашій попередній статті.
Щоб смажені котлети з щуки вийшли особливо ніжними та смачними, рекомендується смажити їх на вершковому або топленому маслі.
Відео-рецепт котлет з щуки від Ольги Матвій
Тепер ви знаєте як очистити щуку швидко і приготувати з неї котлети. А якщо у вас залишилися питання з теми, задавайте їх у коментарі під статтею!
Чищення та оброблення риби — копітка справа, що вимагає терпіння і досвіду. Але смачна і корисна їжа, приготовлена своїми руками — чудова нагорода за труди домашнього кулінара.