Серед господинь немає єдиної думки, чи варто додавати у фарш для котлет крохмаль. Одні вважають його незамінним інгредієнтом, інші кажуть, що він псує блюдо.
Плюси додавання крохмалю в котлети
Крохмаль, подібно цементу, служить сполучною компонентом для всіх інгредієнтів в котлетах і «забирає» зайву вологу. Він часто використовується замість яєць.
Підходить як для тефтелькою, які будуть готуватися в мультиварці та духовці, так і для котлеток на сковороді.
Дія:
- Котлети з крохмалем добре тримають форму. Вони не будуть розвалюватися в процесі приготування.
- Крохмаль не «гальмує» фарш, як яйця. Розмокнув, він розширює волокна м’яса. Котлети виходять більш повітряними.
- Страва довше буде залишатися свіжим.
Цікаво! Зазвичай у кулінарії застосовується картопляний крохмаль. Але картопля був завезений до Росії Петром Першим лише на початку 18 ст. До цього крохмаль отримували з вівса, жита чи ячменю і робили киселі і холодці.
Мінуси додавання крохмалю в котлети
⛔ Є і неоднозначні моменти:
- Крохмаль по суті є «їстівним клеєм». В організмі він перетравлюється, але не до кінця. З часом нерасщепленные частинки можуть забивати і з’єднувати дрібні кровоносні судини і тканини. Це може призвести до остеохондрозу, атеросклерозу і діабету. Але потрібно зауважити, що такі наслідки бувають тільки при постійному посиленому споживанні великої кількості крохмаловмісної їжі. В котлети ж крохмалю додається мінімум.
- Крохмаль – продукт калорійний (приблизно 300 ккал на 100 г). Тому його поживну цінність потрібно враховувати людям, що сидять на дієті.
- Не всім подобається легкий «крохмальний» присмак страви.
Рецепт котлет з додаванням крохмалю [відео]
Зажадають мінімум обладнання і часу. Прекрасний варіант, якщо немає блендера або м’ясорубки. Котлетки виходять ніжними і соковитими.
Інгредієнти (на 5 котлет):
- куряче філе, 250 г;
- цибулина, 1 шт;
- крохмаль картопляний, 2 ст. л.;
- майонез, 2 ст. л.;
- сіль, перець;
- рослинне масло, 2 ст. л.
✍ Приготування:
- Прибрати плівки з промитого філе. М’ясо дрібно порубати ножем (розмір шматочка – як середня сира квасоля).
- Нарізати дрібними кубиками цибулину.
- З’єднати цибулю з м’ясом, додати крохмаль, майонез. Підсолити, поперчити.
- Ретельно перемішаний фарш витримати в холодильнику 30 хвилин.
- На сковороду з добре розігрітим маслом ложкою викладати фарш, формуючи плоскі котлетки. Обсмажити до темно-золотистої скоринки з обох сторін.
Замість крохмалю нерідко додають натертий на дрібній тертці картоплю. Тоді котлети будуть ще більш соковитими, а обсяг фаршу збільшиться.