Навіщо в котлети додають крохмаль

Крохмаль в котлетах для пружності і соковитості – спробуйте приготувати котлети з нашим відео-рецептом! Плюси і мінуси додавання крохмалю у фарш.

Серед господинь немає єдиної думки, чи варто додавати у фарш для котлет крохмаль. Одні вважають його незамінним інгредієнтом, інші кажуть, що він псує блюдо.

Плюси додавання крохмалю в котлети

Крохмаль, подібно цементу, служить сполучною компонентом для всіх інгредієнтів в котлетах і «забирає» зайву вологу. Він часто використовується замість яєць.

Підходить як для тефтелькою, які будуть готуватися в мультиварці та духовці, так і для котлеток на сковороді.

Дія:

  1. Котлети з крохмалем добре тримають форму. Вони не будуть розвалюватися в процесі приготування.
  2. Крохмаль не «гальмує» фарш, як яйця. Розмокнув, він розширює волокна м’яса. Котлети виходять більш повітряними.
  3. Страва довше буде залишатися свіжим.

Цікаво! Зазвичай у кулінарії застосовується картопляний крохмаль. Але картопля був завезений до Росії Петром Першим лише на початку 18 ст. До цього крохмаль отримували з вівса, жита чи ячменю і робили киселі і холодці.

Мінуси додавання крохмалю в котлети

⛔ Є і неоднозначні моменти:

  1. Крохмаль по суті є «їстівним клеєм». В організмі він перетравлюється, але не до кінця. З часом нерасщепленные частинки можуть забивати і з’єднувати дрібні кровоносні судини і тканини. Це може призвести до остеохондрозу, атеросклерозу і діабету. Але потрібно зауважити, що такі наслідки бувають тільки при постійному посиленому споживанні великої кількості крохмаловмісної їжі. В котлети ж крохмалю додається мінімум.
  2. Крохмаль – продукт калорійний (приблизно 300 ккал на 100 г). Тому його поживну цінність потрібно враховувати людям, що сидять на дієті.
  3. Не всім подобається легкий «крохмальний» присмак страви.

Рецепт котлет з додаванням крохмалю [відео]

Зажадають мінімум обладнання і часу. Прекрасний варіант, якщо немає блендера або м’ясорубки. Котлетки виходять ніжними і соковитими.

Інгредієнти (на 5 котлет):

  • куряче філе, 250 г;
  • цибулина, 1 шт;
  • крохмаль картопляний, 2 ст. л.;
  • майонез, 2 ст. л.;
  • сіль, перець;
  • рослинне масло, 2 ст. л.

✍ Приготування:

  1. Прибрати плівки з промитого філе. М’ясо дрібно порубати ножем (розмір шматочка – як середня сира квасоля).
  2. Нарізати дрібними кубиками цибулину.
  3. З’єднати цибулю з м’ясом, додати крохмаль, майонез. Підсолити, поперчити.
  4. Ретельно перемішаний фарш витримати в холодильнику 30 хвилин.
  5. На сковороду з добре розігрітим маслом ложкою викладати фарш, формуючи плоскі котлетки. Обсмажити до темно-золотистої скоринки з обох сторін.

Замість крохмалю нерідко додають натертий на дрібній тертці картоплю. Тоді котлети будуть ще більш соковитими, а обсяг фаршу збільшиться.