Гарніри і соуси до рибних котлет

Який гарнір підходить до рибних котлет і як його приготувати. 8 покрокових рецептів гарнірів і соусів + варіанти красивої подачі рибних котлет!

Рибні котлети гарні самі по собі, але правильний гарнір підкреслить їх соковитість і ніжність. У цій статті ми розберемося який гарнір підходить до рибних котлет і як його приготувати.

ТОП-5 популярних гарнірів до рибних котлет

Риба — «вдячний» продукт, з нею поєднуються різні крупи, овочі, вироби з тіста, гриби.

Картопляний

Ідеальний для цього рецепта молода картопля, але і пізні сорти з тонкою шкіркою теж підійдуть, краще з червоною шкіркою.

Інгредієнти:

  • півкіло дрібного картоплі;
  • півлітра води;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • пів-лимона;
  • сіль;
  • перець;
  • за бажанням: свіжий розмарин, чебрець.

Приготування:

  1. Коренеплоди ретельно промити, розрізати навпіл. Зрізом вниз викласти в сковороду. Сковорода повинна бути такого діаметру, щоб картопля заповнив її повністю. Тоді співвідношення картоплі і води не потребує коригування.
  2. Залити картоплю водою, покласти вершкове масло, очищені і розплющені зубчики часнику, трави, сіль, крупномолотый перець.
  3. Довести до кипіння на середньому вогні, вогонь зменшити, 15 хвилин готувати під кришкою.
  4. Потім кришку зняти, вогонь додати, випарувати залишки води, дати картоплі підрум’яниться знизу.
  5. Часник перекласти в миску, розім’яти, перекласти до нього картоплю, полити лимонним соком.

Овочевий

Відмінно супроводить рибні котлети кускус з цвітної капусти.

Інгредієнти:

  • невеликий качан цвітної капусти;
  • зелень за смаком (оптимально: петрушка, кінза, негострий зелена цибуля);
  • 2 ст. л. рослинного масла;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • сіль;
  • 1 ч. л. сухої суміші каррі;
  • ½ ч. л. меленої паприки.

Приготування:

  1. Капусту промити, розібрати на суцвіття, злегка обсушити паперовими рушниками. Подрібнити в чаші блендера в крихту.
  2. Розігріти на сковороді суміш рослинного і вершкового масел. Всипати капустяну крихту, посолити, додати сухі спеції, добре перемішати. Обсмажувати, помішуючи, 5 хвилин. Зменшити нагрів, накрити кришкою, залишити доходити ще на 3 хвилини.
  3. Зняти з вогню, заправити рубаною зеленню.

Для тих, хто не їсть смажене, існує інший варіант: подрібнену капусту заливають на хвилину окропом, відкидають на сито, заправляють сіллю, спеціями за смаком (коріандром, тмином, кардамоном), лимонним або лаймовим соком, оливковою олією.

Гарнір з рису

Найчастіше рибу і рибні котлети їдять з рисом. Будь-яка риба, як і рис, «дружить» з лимоном. Тому на гарнір хороший буде лимонний рис.

Інгредієнти:

  • склянку рису (наприклад, краснодарського);
  • 1 ½ склянки окропу;
  • за 1 ½ ст. л. рослинного і вершкового масла або 3 ст. л. олії дхі;
  • 1 лимон;
  • за 1 ч. л. зерен коріандру і зіри;
  • ½ ч. л. куркуми;
  • сіль.

Приготування:

  1. Розігріти в сотейнику або глибокій сковороді масло, всипати коріандр, зіру, куркуму, обсмажувати хвилину, помішуючи.
  2. Додати до спецій рис, добре перемішати, щоб кожна рісинки обволоклась маслом, при необхідності додати масло.
  3. Рис посолити, залити окропом, дати покипіти пару хвилин, зменшити вогонь до мінімального, закрити кришкою, готувати до повного випаровування води, орієнтовно 20 хвилин.
  4. Лимон помити, зняти цедру на дрібній тертці або спеціальним пристосуванням. З половини видавити сік.
  5. Готовий рис заправити цедрою і лимонним соком, перемішати, дати постояти під кришкою ще 3 хвилини.

Із стручкової квасолі

Томлена в томатах стручкова квасоля вдало доповнить рибне блюдо.

Інгредієнти:

  • 600 грам свіжої або вже розмороженої стручкової квасолі;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 помідори;
  • 3 зубчики часнику;
  • рослинна олія;
  • сіль, мелена паприка, чорний перець.

Приготування:

  1. Квасолю промити, обсушити, нарізати на 3-сантиметрові шматочки.
  2. Цибулину дрібно порубати, відправити на сковороду з розігрітим маслом, обсмажувати до зміни кольору золотистий.
  3. Додати до цибулі квасолю, всі разом смажити, помішуючи, 5 хвилин.
  4. Помідори і часник дрібно нарізати, відправити подрібнені овочі до квасолі, посолити, поперчити. Зменшити нагрів, накрити кришкою, тушкувати 20 хвилин.

Гарнір з макаронів

Макаронні вироби, доповнені овочами, — нескладний та швидкий гарнір до котлет.

Інгредієнти:

  • 400 грам будь-яких макаронів;
  • 200 грам свіжої або вже розмороженої брокколі;
  • 200 грам розмороженого горошку (можна замінити консервованим);
  • ½ чайної ложки порошку каррі;
  • 100 грам сиру фета;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • сіль для варіння макаронів.

Приготування:

  1. У каструлі закип’ятити воду, посолити (італійці рекомендують на кожні 100 грам макаронів брати літр води і 10 г солі). Закинути макарони.
  2. Суцвіття брокколі розрізати уздовж на четвертинки.
  3. Розігріти оливкову олію в сковороді, закинути брокколі, посипати каррі. Обсмажувати 3 хвилини.
  4. Додати до капусти горошок, смажити ще 2 хвилини.
  5. Макарони злити, зберігши кілька столових ложок води. Висипати їх в сковороду до овочів, влити воду від варіння, перемішати, прогріти 2 хвилини разом.
  6. Готові макарони вже на блюді (в тарілці) посипати подрібненою фетою.

Швидко розморозити заморожені овочі можна в мікрохвильовці. Для цього заливають холодною водою і ставлять на 2 хвилини на максимальну потужність.

Майонезний соус до рибних котлет

Якщо ви не визначилися який гарнір подати до рибних котлет, можна приготувати тільки соус. Простий і смачний варіант перед вами!

Інгредієнти:

  • 200 грам готового майонезу;
  • 3 солоних огірка;
  • по столовій ложці рубаного кропу і зеленої цибулі;
  • столова ложка лимонного соку;
  • пів чайної ложки зернистої гірчиці;
  • чайна ложка цукру;
  • чорний крупномолотый перець за смаком.

Приготування:

  1. Огірки очистити від шкірки, нарізати дуже дрібними кубиками або натерти на крупній тертці.
  2. У глибокій мисці змішати майонез, лимонний сік, гірчицю, цукор. Добре вимішати.
  3. Додати подрібнені огірки, зелень, поперчити, перемішати. Прибрати в холодильник мінімум на півгодини.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися, скільки можна ? зберігати котлети в холодильнику.

Сметанний соус до рибних котлет

Інгредієнти:

  • 200 грам сметани (не менше 15 %);
  • 2 варені моркви;
  • 1 невелика головка часнику;
  • ½ ч. л. кмину;
  • 1 ч. л. зернистої гірчиці.

Приготування:

  1. Кмин обсмажити хвилину на сухій сковороді.
  2. Моркву і часник натерти на дрібній тертці.
  3. У глибокій мисці змішати сметану, терті овочі, кмин і гірчицю.

Щоб зробити соус менш гострим, часник можна попередньо запекти (30 хвилин при 200 градусах, зрізавши верхівку, натерши рослинним маслом і загорнувши у фольгу).

Рибні котлети в томатному соусі [відео-рецепт]

Красива подача

З чим є рибні котлети ми розібралися, а як їх красиво подати до столу, щоб здивувати гостей і порадувати рідних зараз дізнаємося.

Якщо подати котлети окремо від гарніру, то окрасою їм стане соус, акуратно викладений поверх.

Також виграшно виглядає антураж зі свіжих овочів, зелені, маслин, оливок, четвертинок лимона.

Ще котлети можна скласти пірамідою, а навколо розставити маленькі індивідуальні соусники.

Якщо котлети йдуть на одному блюді з гарніром, то його можна викласти рівною гіркою, а котлети пустити по колу.

Звичайне пюре заграє новими гранями, якщо його видавити за допомогою кондитерського шприца з фігурною насадкою.

Рис можна оформити з використанням сервіровки кільця.

Щоб котлети довше залишалися теплими, блюдо, на якому вони будуть подаватися, потрібно підігріти. Роблять це в спеціальному відсіку плити. Якщо такого немає, то страва обполіскують окропом і швидко насухо витирають паперовим рушником.