Сметана часто використовується у випічці і приготуванні соусів. Додавання згущувача додасть їй легкість, щільність і еластичність.
ТОП-3 заміни згущувача для сметани
Сухої концентрований загусник, який ми зустрічаємо в магазинах складається з модифікованого картопляного крохмалю і цукрової пудри. Крім нього загустити сметану можливо і іншими способами.
Варіант 1. Використання крохмалю
Зробити сметанний крем гущі допоможе крохмаль. Він займає лідируючі позиції в якості загусника і практично не впливає на смак страви.
✍ Інгредієнти:
- 200 г сметани 20% жирності;
- 2 ст. л. цукрова пудра;
- 50 мл води;
- 20 г картопляного (кукурудзяного) крохмалю.
Приготування:
- Збийте сметану і цукрову пудру за допомогою міксера або віночка, до пишноти.
- Розведіть крохмаль у воді, залиште на 5 хвилин. Після влийте в масу не перестаючи збивати.
- Приберіть крем в холодне місце на 30-40 хвилин, за цей час консистенція стане густою і щільною.
Примітка: якщо у вас менш жирна сметана, позбавтеся від надлишку рідини. Для цього, складіть у кілька шарів марлю і покладіть її в сито. Сито встановіть над ємністю. Після перелийте в марлю сметану, скрутіть з неї мішечок і придавіть зверху вантажем, або підвісьте над ємністю. Залиште на 6-8 годин.
Варіант 2. Використання желатину
Замінити загусник для сметани можна желатином. Він надає желеподібної консистенції щільну структуру.
✍ Інгредієнти:
- 200 р сметани;
- 2-3 ст. л. цукрової пудри;
- 10-15 г желатину;
- 50 мл теплої води.
Приготування:
- Залийте желатин водою і залиште на 15 хвилин. За цей час він повністю розчиниться.
- Збийте сметану з цукровою пудрою і частинами почніть вливати желатин в процесі збивання.
- Приберіть масу в холодне місце мінімум на 2-3 години.
Воду можна замінити жирними вершками. Желатин, агар-агаром (5-7 м).
Варіант 3. Використання згущеного молока і вершкового масла
Зробити сметанний крем густим можна також за допомогою молока та згущеного молока. Ці інгредієнти надають крему щільність, еластичність, обсяг і солодкість.
✍ Інгредієнти:
- 200 р сметани;
- 25 г вершкового масла;
- 150 г згущеного молока.
Приготування:
- Охолоджену сметану необхідно гарненько збити, 10-15 хвилин.
- В іншій мисці розімніть масло, додайте згущене молоко і збийте до однорідної консистенції.
- З’єднайте всі інгредієнти воєдино, перемішайте і збийте міксером.
- Потім приберіть масу в холодильник на кілька годин.
Цю кремову основу можна використовувати в якості десерту, прикрасивши свіжими ягодами або тертим шоколадом.
Лайфхак: сметанний крем без загусників [відео]
Як використовувати загусник для сметани
Кондитерський сухий загусник не змінює смак десерту. Густоту крему можна підкоригувати в процесі збивання.
- Вміст пакета може бути розраховане на 250, 400 і більше грам продукту. Перед покупкою орієнтуйтеся на цей обсяг.
- Перед застосуванням згущувача, підготуйте вихідний продукт. Для цього збийте необхідну кількість сметани з цукром або цукровою пудрою. За бажанням можна додати ваніль.
- Загусник додають самим останнім інгредієнтом. Масу добре збивають 5-10 хвилин і прибирають в холодне місце.
- Через півгодини перевірте консистенцію, якщо маса недостатньо густа, додайте ще згущувача, збийте по-новому і остудіть.
Завдяки загустителю крем збереже свою щільність і форму протягом тривалого часу.
Що робити якщо сметанний крем вийшов рідкий
Молочні продукти чудово поєднуються, тому в якості згущувача можна додати сир або м’який вершковий сир. З м’якоттю банана крем стане більш в’язкий і щільний.
Відео-порада, як виправити рідкий сметанний крем
Крім сметани для приготування крему також використовують вершки або молоко з маслом. Подробиці читайте в цій статті.
Важливо! Використовуйте сметану не менше 20% жирності, з нею крем буде густий і пишний.