Яйця роблять млинцеве тісто повітряним, пов’язують компоненти воєдино. Але коли вони закінчилися або не передбачені системою живлення, доводиться шукати альтернативу.
Замінить яйця в млинцях (зазначена доза еквівалентна одному яйцю):
- Подрібнена половина банана, змішана з чвертю чайної ложки розпушувача (більше підходить для солодких млинців);
- Суміш із столової ложки кип’яченої води, столової ложки рослинної олії і двох чайних ложок розпушувача;
- Столова ложка з гіркою жирної сметани (не менше 20 %), змішана з чайною ложкою розпушувача;
- Дві столові ложки подрібнених вівсяних пластівців, розпарених у рівній кількості води;
- Дві столові ложки картопляного або кукурудзяного крохмалю, розведені у півтора-двох столових ложках води;
- Суміш з двох столових ложок збитих вершків, їдальні ложки кефіру і чайної ложки соди.
Для кращого зарум’янювання в млинцеве тісто можна додати трохи міцного підсолодженого чаю.
Рецепт смачних млинців без додавання яєць
✍ Інгредієнти:
- 1 літр молока;
- 2 склянки пшеничного борошна;
- півтори столові ложки жирної сметани (20 % і вище);
- півтори чайні ложки розпушувача;
- 2,5-3 столові ложки цукру;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 50 грам вершкового масла;
- рослинна олія (півтори столові ложки в тісто + для змащування сковороди);
- половина картоплини для змазування сковороди;
- вода по необхідності.
Приготування:
- масло розтопити. Змішати до однорідності 2/3 молока, борошно, сметану, розпушувач, цукор, сіль. Яйце в тесті замінить сметана з розпушувачем. Вийде нітрохи не гірше.
- молоко, що Залишилося довести до кипіння, відразу зняти. Тонкою цівкою при інтенсивному помішуванні віночком ввести гаряче молоко в тісто. Якщо консистенція густовата, розбавити водою. Додати рослинне масло, ще раз ретельно перемішати.
- Розігріти сковороду до середньо-сильної температури. Половину картоплини наколоти на вилку з округлою боку. В блюдце налити рослинне масло, вмочити в нього картоплю плоскою стороною, у кілька рухів натерти їм сковороду. Повторювати процедуру по мірі необхідності (залежить від сковороди).
- Порцію тіста вилити на гарячу сковороду, рівномірно розподілити. Смажити на першій стороні, поки зверху не залишиться вологих місць. Акуратно перевернути плоскою лопаткою. Дожаривать на другій стороні 30-40 секунд. Викладати млинці стопкою на тарілку, за бажанням промащувати шматочком вершкового масла.
Чим жирніше молоко, тим менше буде помітно, що рецепт без яєць.
Інші тонкощі приготування млинців від шеф-кухарів
Кухаря-блинопеки радять:
- Виділити для млинців окрему сковорідку. Вона повинна бути з товстим дном і дуже низькими бортами. Оптимальний варіант — чавунна. У пару до неї підібрати широку лопатку з дуже тонким краєм.
- Перед використанням прожарювати сковороду з сіллю, щоб додатково вирівняти поверхню і запобігти прилипання. Для цього вимиту, насухо витерту сковороду нагрівають, насипають на неї сіль шаром не менше одного сантиметра і прогрівають від 10 до 20 хвилин, періодично струшуючи вміст.
- Дотримувати правило: чим товще млинці, тим менше діаметр сковорідки. Перевернути товсті млинці, не порвавши, на широкій сковороді проблематично.
- Просіяти борошно, щоб позбутися від можливих домішок і наситити його киснем.
- Рідкі компоненти (вода, молоко, кефір, кисле молоко тощо) на момент замішування повинні бути кімнатної температури, яйця можна брати з холодильника.
- Дати тісту настоятися, «дозріти» після замішування. Бездрожжевому тесту потрібно мінімум 15 хвилин, дріжджове — годину. Після настоювання тісто більше не перемішують.
- Завжди додати сіль, навіть якщо готуються солодкі млинці. Без солі млинці вийдуть прісними.
- Для млинців з додаванням яєць білки збивати окремо до стійкої піни і акуратно вводити в основне тісто. Так вони вийдуть більш легким.
- Замінити частину молока на газовану мінеральну воду, якщо хочеться, щоб млинці були ажурніше.
- Не переборщувати з цукром: занадто солодке тісто буде прилипати.
- Сильно розігріти сковороду перед першим млинцем, потім нагрівання знизити і смажити на помірному. До холодної сковороді млинці пристане.
- Перевертати блін, коли краю підсохли, а поверхня добре «схопилася», пішов «вологий» блиск.
- Додати в тісто борошна, якщо млинці погано пропікаються, рвуться.
- Промащувати готові млинці вершковим маслом, якщо жир не додавався в тісто. Млинці з «жирного» тесту не будуть злипатися, їх можна промащувати маслом за бажанням, для додаткового вершкового смаку.
Замість рослинного масла сковороду можна змащувати шматочком сала, причому підійде як свіже, так і солоне.