Вибір «правильного» м’яса – це половина успіху в приготуванні смачних котлет. Щоб вони вийшли соковитими, пишними і ніжними, фарш готують самостійно, в домашніх умовах.
Головне – купити хороший продукт. З’ясуємо, яке м’ясо краще взяти для котлет.
ТОП-10 корисних порад з вибору м’яса
- При виборі звертайте увагу на запах. Присутність сторонніх ароматів говорить про залежалости продукту і приналежності до старого тварині. Не можна вживати страви з м’яса з кислим запахом. Це вказує на розклад бактерій, які при попаданні в шлунок провокують інтоксикацію.
- До показників якості відносяться еластичність і пружність. При натисканні на продукт ямка вирівнюється, подібно мармеладу. Якщо цього не відбувається, – купувати його не варто.
- Поверхня рожево-червона. Темні відтінки – ознака несвіжості. Але соковиті кольори свідчать про присутність барвників.
- Відсутність ознак заветренности і ослизнения також говорить про свіжість продукту. Крові теж бути не повинно.
- Справжній котлетний фарш готується зі свинини, телятини і яловичини. Беруть стегно, спинну частину, шию, лопатку або кострець. Вирізку за неймовірну ніжність і відсутність жиру і прожилок використовують для приготування котлет, тануть у роті.
- Недорогий варіант фаршу передбачає використання птиці. Вибирайте стегнову частину і гомілку. З курячого стегенця виходить соковитіше, ніж з грудки, але зате з філе виходять диетичными.
- Брати для фаршу заморожене м’ясо не рекомендується. Дізнатися, скільки разів його розморожували неможливо. Корисніше охолоджений продукт.
- Якщо виникає дилема – купити яловичину чи свинину, – то потрібно знати, що свинина робить котлети соковитіше, а страви з неї легше засвоюються. Яловичина жирних сортів важко перетравлюється.
- Використання однієї яловичини призведе до отримання жорстких котлет. Страва з свинячого фаршу буде жирними. Тому доцільно купувати обидва види в співвідношенні 1:1.
- І головне: вибирати м’ясо краще в м’ясному магазині, т. к. ймовірність купити свіжий продукт в ньому більше, ніж в супермаркеті.
В хорошому м’ясі міститься жир білого або бежевого кольору. Ніякої жовтизни, сірості, почервоніння та інших відтінків. Також варто насторожитися, якщо він розтікається в руках.
Відео-поради від м’ясника зі стажем
Рецепт ідеальних м’ясних котлет
Щоб котлети вийшли смачними, рекомендується готувати їх за цим рецептом.
✍ Інгредієнти:
- Свинячий фарш – 300 г;
- Яловичий фарш – 300 г;
- М’якушка хліба – 1 шт.;
- Яйце – 1 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Часник – 1-2 зубчики;
- Борошно – 150 г;
- Сіль і спеції – за смаком;
- Рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Фарш пропустити двічі через м’ясорубку, додати дрібно нашатковану цибулю.
- М’якушка хліба замочити в гарячій воді.
- Додати у фарш видавлений часник, прокручений м’якуш і спеції.
- Відокремити білок від жовтка і збити. Відправити у фарш, ретельно перемішати і відбити.
- Сформувати кульки і приплюснути їх, обваляти в борошні або інший паніровці і відправити на розпечену сковороду.
- Вогонь поступово зменшувати, а при обсмажуванні котлет з іншого боку – накрити сковороду і довести до готовності.
Щоб котлети вийшли соковитими, додайте у фарш сметану в кількості однієї столової ложки. А щоб сік не витікав, не варто нехтувати паніровкою.