З чого приготувати котлети
Щоб зробити смачні котлети, потрібно знати, як вибрати м’ясо для фаршу і додаткові інгредієнти, які зроблять котлетки ароматними, пишними і соковитими.
Яке м’ясо краще взяти для котлет
- При виборі яловичини або телятини для котлет слід звернути увагу на такі частини туші як шия, стегно, огузок, лопатка або кострець.
- Відмінний свинячий фарш можна приготувати з м’якого м’яса лопатки, соковитою корейки або нежирного окосту.
- Для фаршу з баранини краще всього придбати шию, корейку, окіст або верхню частину лопатки.
- При виборі м’яса для котлет варто віддати перевагу м’ясу з нижньої частини туші тварини. М’ясо з верхньої частини вважається більш ніжним і дорогим, його нерідко використовують для запікання одним шматком, а також для приготування стейків або відбивних. М’ясо з нижньої частини туші коштує набагато дешевше, а його жорсткість ніяк не впливає на консистенцію котлет.
Основне правило при виборі м’яса полягає в тому, що воно не повинно належати старому тварині та не повинна піддаватися тривалому заморожуванні. З неякісного, низькосортного м’яса смачні котлети не вийдуть.
Яку рибу краще взяти для котлет
Для рибних котлет підходить практично будь-яка риба. Проте досвідчені господині віддають перевагу великі породи: котлети з них виходять більш соковитими.
- Самий кращий вибір для котлет – філе лосося, горбуші, форелі. Їх червоне м’ясо особливо багате вітамінами і мінералами, а в тушці міститься мало кісток, що полегшує процес приготування фаршу. Істотний недолік – висока ціна.
- Любителям нежирної їжі сподобаються котлети з тріски. В ній також не дуже багато кісток, а ціна суттєво нижча порівняно з лососем або фореллю.
- Щоб котлети точно не вийшли сухими, варто віддати перевагу помірно жирним сортам: кета, морський лящ, ставрида, тунець.
- Бюджетні котлети можна зробити з річкових порід: окунів, карасів, коропів. Однак варто врахувати, для річкової риби характерний легкий запах твані, який сподобається далеко не всім.
Про секрети приготування рибних котлет читайте тут.
Інші інгредієнти
Цибулю | Для соковитості можна додати як у свіжому, так і в підсмаженому вигляді. Потрібно враховувати, що свіжий лук може дати сік, так що краще відразу віджати і злити. |
Хліб | Хліб дозволяє збільшити масу фаршу. Потрібно брати трохи черствий білий хліб і попередньо не замочувати. Так котлети вийдуть більш м’які. Чим можна замінити м’якуш у фарші дізнайтеся з цієї статті. |
Овочі | В котлетний фарш можна додати сирий тертий картопля, болгарський перець, дрібно порубані молоді кабачки або морквину в будь-якому вигляді. |
Яйця | Краще не використовувати більше 2 яєць на 1 кілограм м’яса, інакше котлети можуть вийти твердуватими. |
Спеції | Зі свіжих спецій практично до будь котлет відмінно підійдуть часник, кріп і петрушка. З сухих спецій можна взяти мелений чорний і червоний перець, солодку паприку, майоран, чебрець і коріандр. |
Вода | Варто використовувати кип’ячену воду кімнатної температури в невеликій кількості. Деякі господині додають сильногазований мінералку, котлети виходять пишними і не розвалюються. |
Масло | Вершкове масло можна використовувати для соковитості в натертому вигляді і в якості начинки. Перед застосуванням його необхідно заморозити. |
додати у фарш, щоб котлети були пишними
- Картоплю і кабачки дозволяють зробити котлети не тільки більш пишними, але й значно збільшують кількість фаршу.
- Пасеровану цибулю кулінари вважають одним з кращих інгредієнтів, що надають котлет пишність.
- Мінеральна вода за рахунок бульбашок також дозволяє приготувати більш пишні котлети.
- Хліб надає пишність котлет, але не варто захоплюватися: молочний білок може зробити котлети твердуватими.
Як правильно ліпити котлети з фаршу [відео]
- Перед ліпленням фарш слід старанно вимісити і відбити.
- Фаршу дати постояти в холодильнику близько 30-60 хвилин, дати «відпочити».
- Потім сформувати котлети потрібної форми і розміру. Щоб фарш лип до рук, їх треба періодично змочувати водою.
- На завершення обваляти котлети в паніровці.
Види для панірування котлет — яка краще
- Панірувальні сухарі – універсальна паніровка, завдяки якій котлети виходять рум’яними і хрусткими. Її можна назвати найкращою з усіх можливих.
- Якщо ні сухарів, можна використовувати звичайну пшеничне борошно або манну крупу.
- Кляр з збитого яйця допоможе зберегти соковитість котлет і додасть їм апетитний вигляд.
Оригінальними виходять котлети в паніровці з кунжутного або лляного насіння, однак такі котлети необхідно смажити дуже швидко.
Як смажити котлети, щоб вони були соковитими
Свинячі котлети | Розігріти сковорідку, потім розпалити в ній масло. Додати дрібку солі, щоб не було бризок. Котлети обсмажити приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку на великому вогні. Після цього зменшити потужність плити і з закритою кришкою тушкувати 5-10 хвилин. Якщо бракує рідини для гасіння, можна додати трохи гарячої води. |
Яловичі котлети | В сковорідку необхідно налити олії приблизно на 1 см Після того, як масло розжариться, вогонь зменшити до середнього. Котлети смажити по 5-7 хвилин з кожного боку. Потім протушкувати під закритою кришкою ще 5-7 хвилин. |
Рибні котлети | Викласти котлети на розпечене рослинна олія. Смажити з кожного боку за 3-5 хвилин. Перевертати бажано не більше одного разу. |
Як смажити котлети, щоб вони не прилипали до сковорідці читайте у попередній статті.
Приготування котлет в духовці
Свинячі котлети | Викласти котлети на застелений пергаментом деко. Перші 15 хвилин випікати при температурі 200 градусів, ще 20 хвилин при температурі 170 градусів. Іноді поливати жиром, що витоплюється з фаршу. |
Яловичі котлети | Запікати при температурі 200 градусів протягом 40 хвилин. Перед відправкою в духовку збризнути олією. |
Рибні котлети | Запікати при 180-200 градусах протягом півгодини. |
Котлети на пару — особливості приготування
Свинячі котлети | Готувати свинячі котлети на пару протягом 30-40 хвилин; краще формувати котлети невеликого розміру. |
Яловичі котлети | Приготування триває від півгодини до 40 хвилин. Викладати в «сито» пароварки котлети потрібно так, щоб вони не стикалися. |
Рибні котлети | Відварювати рибні котлети на пару потрібно не довше 20 хвилин. |
5 кращих рецептів котлет
Домашні котлети з мішаного фаршу
Інгредієнти:
- свинячий і яловичий фарш – по 300 грамів;
- яйце – 1 шт;
- батон – 3 шматочки;
- молоко – 150 мл;
- цибулина – 1 шт;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Добре розім’яти кожен вид фаршу, змішати і ретельно вимісити.
- Хліб замочити в молоці і дати йому розмокнути, після чого злити надлишки молока.
- Натерти цибулину, злити зайвий сік і змішати з фаршем до однорідної маси.
- хліб вбити яйце і ретельно змішати.
- З’єднати фарш і хлібно-яєчну суміш, при необхідності додати сіль і спеції.
- Запанірувати в борошні або сухарях.
- Смажити по 5-7 хвилин з кожного боку.
Котлети по-пожарски
Інгредієнти:
- філе куряче (стегно або грудка) – 800 г;
- вершки 20% – 250 мл;
- кірка білого хліба – 200 г;
- велика цибулина – 400 г;
- масло – 200 г;
- рослинне масло – 50 г;
- м’якуш від батона – 100 г;
- перець, сіль за смаком.
Приготування:
- Хлібну кірку замочити в молоці.
- масло порізати на дрібні кубики і прибрати в морозилку.
- Цибуля дрібно порубати і злегка припустити на вершковому маслі.
- Остиглий цибулю змішати з м’ясом, хлібом і сіллю.
- Додати у фарш кубики масла і вимісити до однорідності, прибрати на півгодини в холодильник.
- Хлібний м’якуш нарізати на дрібні кубики. Це буде наша паніровка.
- Сформовані котлети обваляти в паніровці і швидко підсмажити до хрусткої скоринки.
- Розігріти духовку до 200 градусів і тушкувати в ній котлети протягом 15 хвилин.
Котлети по-київськи
Інгредієнти:
- філе куряче – 4 шт.;
- борошно – 200 г;
- яйця – 4-5 шт.;
- масло – 200 г;
- зелений кріп;
- сіль, перець.
Приготування:
- Змішати масло з кропом, сформувати з суміші чотири «ковбаски», які будуть трохи коротше філе по довжині. Прибрати «ковбаски» в морозилку.
- Куряче філе помити й висушити паперовими рушниками.
- кожне філе Розрізати уздовж, дістати внутрішню частину – філе-міньйон.
- Кожне філе обережно відбити, попередньо накривши плівкою.
- Загорнути замерзле масло в філе-міньйон, після цього загорнути одержаний згорток у звичайне філе.
- Кожну котлету вмочити в борошно, збите яйце і сухарі.
- Розжарити на сковороді олію, обсмажити близько п’яти хвилин.
- Запекти котлети в духовці при температурі 190 градусів. На це піде приблизно 15 хвилин.
Котлети з рубленого фаршу
Інгредієнти:
- свинина – 1 кг;
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 200 г;
- крохмаль – 4 ст. л.;
- майонез – 4 ст. л.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Свинину нарізати невеликими кубиками, не більше 0,5 см з кожної сторони.
- Максимально дрібно порубати цибулю.
- Змішати всі інгредієнти до однорідності.
- Отриману суміш прибрати на годину в холодильник, попередньо накривши ємність з фаршем.
- Сформувати невеликі котлети.
- Обсмажують на розпеченій сковороді, не більше ніж за 5 хвилин з кожного боку, щоб котлети не втратили соковитість.