Без торта рідко обходяться свята. Варіантів приготування безліч з-за різноманіття інгредієнтів. У зв’язку з цим постає питання – при якій температурі зберігати торт, як це правильно робити, і від чого залежить термін придатності.
Термін зберігання торта
У холодильнику
Вигляд | Температура, °C | Термін придатності |
Зі збитою сметаною або вершками | +2..+6 | 6 годин |
З сирним, вершковим і заварним кремом | 18 годин | |
З начинкою з сиру або йогурту | 36 годин | |
Ягідні і фруктові | 72 години | |
Ягідні і фруктові з кремом | 18 годин | |
Зі збитими рослинними вершками | 5 діб | |
Бісквіт з білковим кремом | 5 діб |
Деякі господині замість холодильника взимку використовують балкони або лоджії. Це не рекомендується робити, тому що підвищена вологість повітря негативно впливає на збереження десерту.
У морозильнику
Вигляд | Температура, °C | Термін придатності, доби |
Бісквітний без крему | -18 | 30 |
Пісочний без крему | ||
З білковим кремом | ||
З консервантом сорбінової кислотою | 90 |
Десерти з фруктовою начинкою, помадки і желе не можна заморожувати. І не радять зберігати в морозильній камері знежирені солодощі.
При кімнатній температурі
Вигляд | Температура, °C | Термін придатності |
Зі збитою сметаною або вершками | +18..+20 | 3 години |
З сирним, вершковим і заварним кремом | 6 годин | |
З консервантом сорбінової кислотою | 36 годин | |
Вафельний | 15 діб |
При зберіганні торта з глазур’ю, в кімнатних умовах варто врахувати, що вона розтане і десерт втратить привабливий вигляд.
Відео — як зберегти бісквітний торт
Як правильно зберігати торт
У холодильнику
Для зберігання в холодильнику попередньо з нього прибирають продукти з різким запахом (м’ясо, рибу). Коржі добре вбирають аромати.
Торт поміщають в посуд із щільною кришкою. А також скористатися харчовою плівкою або картонною коробкою.
Якщо десерт був випечений в домашніх умовах, попередньо його охолоджують при кімнатній температурі.
При прикрасі мастикою дають постояти якийсь час в кімнатних умовах, інакше під кришкою на кондитерському виробі буде конденсуватися волога.
Оптимальна температура для зберігання в холодильнику становить від 2 до 6 градусів.
Уважно підходять до тортів, до складу яких входить збита сметана, вершки або заварний крем. Зберігати їх необхідно тільки в холодильнику і обмежений час. Це быстропортящийся продукт.
Бісквіти тримають в холоді один-два дні, щоб вони просочилися. Рецепти просочення дивіться тут.
У морозильнику
Багато кондитери не рекомендують заморожувати десерти, оскільки вони втрачають смаку. Однак, при промисловому виробництві для транспортування їх все ж піддаються шокового заморожування.
Домашні торти краще заморожувати у вигляді готових коржів без змазування їх кремом. При таких умовах строк зберігання значно збільшується. Для виключення вбирання сторонніх запахів десерт накривають харчовою плівкою або фольгою.
Повністю готові десерти з кремами краще не заморожувати.
Відмінно переносять мінусові температури торти з білковим кремом. Таким способом можна істотно збільшити термін придатності продукту.
При кімнатній температурі
Тістечка із заварним кремом і збитими вершками рекомендується подавати відразу ж після приготування, оскільки термін їх придатності становить всього кілька годин.
Краще зберігаються вироби, до складу яких входить консервант сорбінова кислота. При кімнатній температурі термін придатності становить до 3 днів без втрати властивостей.
Лідером за збереження поза холодильника є сухі вафельні торти — залишаються свіжими до 30 діб.
Щоб не пропали ягоди, якими прикрасили десерт зверху, їх поливають концентрованим цукровим сиропом.
Відео — рецепт шоколадного торта із замороженого бісквіта
Вам може бути цікаво — як розрахувати кількість порцій десерту на певне число гостей. Перейти до статті.
Як вибрати свіжий торт
До вибору торта в магазині підходять обережно, щоб випадково не купити зіпсований.
- Спочатку подивіться умови зберігання. Солодощі повинні перебувати на вітринах з холодильним обладнанням. Якщо ж знижена температура не підтримується, від покупки в такому місці краще утриматися.
- Важливий момент – на упаковці повинна бути вказана дата приготування, не відмітка від магазину про приймання, а інформація від виробника. Не купуйте кондитерський виріб, термін якої добігає кінця.
- Прочитайте склад торта. Краще, якщо в ньому будуть натуральні інгредієнти – яйця, ягоди, молочні продукти, без великої кількості консервантів і стабілізаторів. Відповідно, і придатність у нього буде менше.
- велика Кількість консервантів і барвників видає неприродно яскравий колір. Краще вибрати продукт з натуральними прикрасами – ягодами або шоколадом.
- Торт повинен бути правильної форми, виключаючи перекоси, пом’ятості і патьоки крему. Ці ознаки говорять про неправильні умови зберігання або транспортування до місця продажу. Зіпсувався продукт буде з кислуватим запахом.
Краще віддати перевагу десерт, вироблений в близькості від магазину. В іншому випадку він піддається перепадам температур при тривалої транспортуванні, що негативно позначиться на кінцевій збереження.