Якщо ви пересолили фарш для котлет, не поспішайте його викидати. У цій статті ви дізнаєтеся як виправити ситуацію.
ТОП-7 заходів, які можна вжити
- найпростіший варіант – додати у фарш трохи побільше м’яса. Однак кількість інших інгредієнтів теж доведеться збільшити.
- Додати у фарш овочі. Картопля або кабачок допоможуть зробити фарш менш солоним. Необхідно натерти їх на дрібній тертці і додати у фарш, доки той не набуде прийнятний смак. Овочі не тільки допоможуть позбавитися від зайвої солі, але і зроблять котлети трохи більш пишними і соковитими.
- Використовувати замочений в молоці хліб. Хліб збільшить кількість фаршу, завдяки чому сіль розподілиться більш рівномірно. Варто враховувати, що надлишок білого хліба у фарші не зіпсує котлети, але буде відчуватися в готовому блюді.
- Додати до фаршу відварений рис. В такому випадку вийдуть не котлети, а «їжачки» або фрикадельки. Що ще можна додати до фаршу, читайте тут.
- Замість рису можна використовувати невелику кількість вареної гречки або сухої манки.
- Приготувати котлети з пересоленного фаршу на пару. Тримати котлети в пароварці необхідно не менше 40 хвилин. Разом з пором піде деякий кількість солі.
- У самому крайньому випадку можна промити фарш водою на дрібному ситі. Використовувати стоїть тільки кип’ячену воду. Це – крайня міра, після якої необхідно оновити інші інгредієнти в фарші, так як частина з них вымоется з водою.
Харчова сіль – це з’єднання натрію і хлору, яке в малих кількостях корисно для організму. Надлишок солі веде до проблем з серцево-судинною системою, нирками і підшлунковою залозою.
Як врятувати від пересолу приготовані котлети?
Навіть якщо ви виявили пересіл у вже готових котлетах, ситуацію можна виправити.
Готові котлети можна додатково згасити з водою або несолоним сметанним соусом протягом 20-30 хвилин. Гасіння разом з овочами спрацює точно таким же чином.
Пароварка допомагає врятувати і пересолений фарш, і готову страву. За 20-30 хвилин котлети втратять скоринку, але разом з парою вийде і сіль.
Якщо ці методи не працюють, можна використовувати для приготування котлети іншої страви. Можна зробити з них м’ясну запіканку з макаронами, макарони по-флотськи, голубці, начинку для пиріжків.
Іншими словами, пересолені котлети потрібно з’єднати з іншими несолоними інгредієнтами, і тоді ніхто не здогадається, що так не було задумано.
Ідеальні технології приготування фаршу для котлет
М’ясної
✍ Інгредієнти:
- яловичина – 500 г;
- свинина – 200 г;
- цибуля – 1 шт.;
- яйця – 2 жовтки;
- спеції, сіль – за смаком.
Приготування:
- Перемолоти м’ясо в м’ясорубці або блендері. Дрібний помел надасть майбутнім котлет ніжну текстуру.
- Ретельно вимісити фарш, давши йому насититися киснем. Це зробить його пишним і м’яким, що вплине на смак майбутнього страви.
- Обсмажити цибулю до легкої золотистої скоринки, додати у фарш разом з яєчними жовтками. Ретельно вимісити.
- В останню чергу у фарш додають спеції і сіль. В якості спецій можна взяти чорний перець, розмарин, базилік, паприку.
- Щоб не довелося виправляти пересолений фарш, додайте сіль із розрахунку 1 ч. л. на 1 кг м’яса.
- Ретельно розмішаний фарш перед готуванням відправити в холодильник мінімум на півгодини, щоб він просочився смаком і ароматом спецій.
Інгредієнти для збільшення обсягу слід додавати до початку приготування фаршу. Спеції і сіль незмінно кладуть в кінці приготування.
Рибний [відео]
✍ Інгредієнти:
- філе тріски – 700г;
- цибуля – 1 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- сухі вівсяні пластівці – 50г;
- лимонний сік – 1 ч. л.
- сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Подрібнити тріску разом з цибулею.
- Додати пластівці, лимонний сік. Вимісити і залишити на 15 хвилин, щоб вівсянка встигла розійтися.
- Відварити яйця круто, дрібно їх порізати і додати у фарш.
- Фарш ретельно перемішати, посолити і поперчити за смаком.
Курячий
✍ Інгредієнти:
- філе філе – 300 г;
- філе стегна – 300 г;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Філе разом з цибулею подрібнити на м’ясорубці.
- Додати яйце, ретельно перемішати фарш, наситивши його повітрям.
- Покласти перець і сіль. Вимісити і прибрати в холодильник на півгодини, перш ніж готувати котлети.
У курячий фарш не варто додавати курячу шкіру. У ній не міститься ніяких корисних речовин, але вона може зробити фарш жилавим.