Чимможна просочити бісквітні коржі для торта: 10 рецептів просочення

Щоб зробити коржі соковитими, необхідно приготувати просочення [сироп]. Тут ви знайдете 10 рецептів. А також, скільки потрібно приготувати просочення на торт певного розміру. І чому не можна користуватися ложкою.

Високі бісквітні торти не втрачають популярності. Мало спекти пишні коржі, потрібно їх правильно зволожити.

ТОП-10 способів просочення

Варіантів просочення багато. Якщо важко визначитися, до якого торту який смак вибрати, тобто загальні рекомендації.

Так до тортів з вершковим або заварним кремом підійде цитрусова, молочна, медова, ягідна просочення; до кремів на згущеному молоці — ванільна, ягідно-фруктовий, просочення з ромом або коньяком; до шоколадному крему — вишнева, смородинова, кавова, коньячна; до прошаркам на основі конфітюру і повидла — лікерна, ягідно-фруктовий.

Як бачите варіантів, ніж просочити бісквітні коржі для торта безліч. Залишилося визначитися з відповідному рецептом.

Базовий сироп

Коли потрібно просто просочити бісквітний торт щоб був соковитим, не надаючи їм додаткових смакових відтінків, використовують базовий сироп. Він нейтральний на смак і підійде до будь-якого бісквіту.

✍ Знадобиться:

  • 4 столові ложки цукру (80 грам);
  • 6 столових ложок води (108 мл);
  • за бажанням ½ чайної ложки ванільного цукру.

Приготування:

  1. Кухлик або маленьку каструлю сполоснути холодною водою, всипати цукор, залити водою, поставити на повільний вогонь.
  2. Постійно помішуючи, дочекатися, коли кристали цукру повністю розчиняться. Припинити помішування, дати сиропу закипіти. Зняти з’явилася піну, прибрати з вогню, остудити. Ще теплий сироп за бажанням додати ванільний цукор.

Просочувати коржі потрібно починати тоді, коли і сироп, і бісквіт повністю охололи.

Відео-рецепт сироп для просочення торта

Кавова просочення

Підходить для шоколадних бісквітів з вершковим кремом.

✍ Знадобиться:

  • склянку води;
  • півсклянки цукру;
  • 2 столові ложки свіжомеленого кави;
  • за бажанням столова ложка коньяку.

Приготування:

  1. Відлити половину норми води та зварити несолодкий кави. Дати настоятися 15-20 хвилин, процідити.
  2. З решти води і цукру зварити сироп.
  3. З’єднати кави з сиропом, остудити. Якщо десерт не будуть їсти діти, можна додатково ароматизувати його столовою ложкою коньяку.

Будь-який алкоголь додають тільки у повністю охолоджений сироп, тому що від високої температури він втрачає частину фортеці і смаку.

Вишнева просочення

Також добре підходить для шоколадного бісквіта.

✍ Знадобиться:

  • склянки води;
  • 2-2,5 столові ложки цукру;
  • 100 грам свіжої вишні;
  • 2 столові ложки коньяку.

Приготування:

  1. Вишню помити, звільнити від плодоніжок, скласти в сотейник, залити водою, варити на повільному вогні. Коли вишні зморщаться й забарвлять воду в насичений червоний колір, ягоди прибрати шумівкою.
  2. До вишневої воді всипати цукор, дати йому розчинитися, зняти сотейник з вогню. В охолоджений до кімнатної температури сироп влити коньяк.

Якщо використовується заморожена вишня, то попередньо її потрібно розморозити на ситі, щоб пішла зайва волога і не були порушені пропорції рідини і цукру.

Молочна просочення

Підходить для тортів з масляним кремом.

✍ Знадобиться:

  • 150 мл молока;
  • 80 грам згущеного молока;
  • півтори десертні ложки настоянки або лікеру за смаком.

Приготування:

  1. Молоко налити в кухлик, підігріти на середньому вогні.
  2. теплого молока викласти згущене молоко, розмішати до однорідного стану. Довести до кипіння, дати несильно покипіти рівно хвилину. Зняти з конфорки. Остудити, додати настоянку або лікер.

Якщо в наявності тільки згущене молоко, а звичайного немає, можна поступити наступним чином. Закип’ятити 120 мл води, залити крутим окропом 100 мл згущеного молока, перемішати до однорідності.

Ягідна просочення з варення

Додасть насиченості торту з нейтральним смаком кремом.

✍ Знадобиться:

  • склянку (250 мл) води;
  • 60 мл ягідного варення;
  • за бажанням 2 столові ложки коньяку.

Приготування:

  1. В ковшике або сотейнику з’єднати воду з варенням, довести до кипіння, проварити 2 хвилини.
  2. Ягоди відцідити, відвар остудити, за бажанням доповнити коньяком.

Відео-рецепт коньячної просочення по ГОСТу

Лимонна просочення

Відтінятиме солодкий крем приємною кислинкою.

✍ Знадобиться:

  • склянку води;
  • 3 ст. л. цукру;
  • половина великого лимона;
  • ванільний екстракт за бажанням.

Приготування:

  1. Лимон звільнити від кісточок, дрібно нарізати. Лимонні шматочки засипати цукром, розім’яти до появи соку.
  2. Склянку води закип’ятити, залити лимонну масу. Розмішувати, поки цукор не розчиниться. Охолодити, процідити, за бажанням додати ванільний екстракт.

Медово-лимонна просочення (для медовика)

✍ Знадобиться:

  • 2 середніх лимона;
  • 4 столові ложки меду;
  • 3 столові ложки цукру;
  • столова ложка коньяку за бажанням.

Приготування:

  1. З лимонів вичавити сік, при необхідності процідити.
  2. Змішати сік з медом і цукром, на невеликому вогні довести до кипіння і варити, помішуючи, 10 хвилин. Вистиглу сироп за бажанням ароматизувати алкоголем.

Цю просочення краще наносити на коржі теплою, при повному охолодженні вона може ставати занадто вузький.

Більш витончений смак, ніж коньяк, сиропу додасть біле десертне вино.

Шоколадна просочення

Посилить і підкреслить смак шоколадних тістечок.

✍ Знадобиться:

  • 120 мл води;
  • 150 грам коричневого цукру;
  • 35 грам порошкового какао;
  • пакетик ваніліну (1 грам);
  • ½ чайної ложки солі;
  • півтори столові ложки коньяку.

Приготування:

  1. У сотейнику змішати какао з водою так, щоб не було грудочок. Суміш нагрівати, поки маса не стане однорідною, без крупинчатости.
  2. Всипати цукор, сіль, ванілін. Дати сиропу закипіти, проварити 3 хвилини. Остудити, ввести коньяк.

Частина цукру можна замінити згущеним молоком.

Сметанна просочення

Врятує пересушене бісквіт.

✍ Знадобиться:

  • 500 грам 10-відсоткової сметани;
  • 4 столові ложки цукру;
  • ½ чайної ложки ванільного екстракту.

Приготування:

  1. Сметану змішати з цукром, прибрати в холодильник до повного його розчинення (орієнтовно на 30-60 хвилин).
  2. До сметанною маси додати ванільний екстракт, збивати міксером кілька хвилин.

Апельсинова просочення

Підійде до тортів з вершковим або заварним кремом, до шоколадним коржам.

✍ Знадобиться:

  • півсклянки води + ще трохи по необхідності;
  • склянка цукру;
  • великий соковитий апельсин;
  • чайна ложка лимонного соку.

Приготування:

  1. Апельсин обшпарити, на дрібній тертці зняти цедру. Потім розрізати навпіл, вичавити сік, при необхідності процідити. Якщо соку вийшло менше половини склянки, долити водою.
  2. Сік, цедру, цукор, воду з’єднати в сотейнику. Довести до кипіння, при середньому нагріві проварити 5 хвилин, зняти з плити, охолодити. В остиглий сироп додати лимонний сік.

Якщо не потрібні крупинки цедри в готової просочення, шкірку можна зняти тонкими смужками, потім їх буде легко вийняти з сиропу. Час варіння збільшити на 2-3 хвилини.

Розрахунок обсягу заготовлюється просочення

Для отримання дуже вологого торта рекомендоване співвідношення бісквіта і просочення 1:0,7, для торта середньої зволоженості — 1:0,6.

Таким чином, у першому випадку на кілограм коржів знадобиться 700 грам рідкої суміші, у другому — 600 грам.

Обсяг просочення коригується виходячи з інших компонентів торта. Якщо для прошарку обраний вологий крем, наприклад, сметанний, або в інгредієнтах присутні соковиті ягоди і фрукти, то кількість сиропної рідини слід зменшити, а іноді і зовсім додатково не просочувати коржі.

Вам може знадобитися: як рівно розрізати бісквіт на коржі — 5 способів!

рівномірно розподілити просочення

Рекомендації кондитерів, як правильно просочити бісквіт, щоб його не зіпсувати.

Досвідчені кондитери не радять просочувати коржі за допомогою ложки, велика ймовірність, що деякі місця вийдуть перезволоженими, а інші, навпаки, сухими.

Для рівномірного просочення бісквіта зручно використовувати силіконову кисть. Рідкі сиропи можна розбризкувати з пляшечки з пульверизатором.

Якщо вибирати з крайнощів, то недолити просочення, краще, ніж перелити. До суховатому торту можна окремо подати солодкий соус, який компенсує сухість. Виправити розвалюється перезволожений десерт не вийде.

Варто пам’ятати, що просочують повністю остиглі коржі. Після випічки їм потрібно відпочити мінімум 3 години, краще 6.